Omlet z kiełbasą

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z kiełbasą na patelni
Omlet z kiełbasą
Omlet z kiełbasą jest smaczną opcją dla każdego miłośnika śniadań białkowo tłuszczowych. Ten omlet jest smaczny, szybki, a przy okazji naprawdę sycący.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 15 min
681 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Kiełbasa domowa (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na omlet z kiełbasą krok po kroku

Do miseczki wbij jajka i dopraw je ziołami prowansalskimi. Dokładnie rozmieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i wylej na nią masę jajeczną.

Omlet smaż do ścięcia się jajek, następnie przewróć na drugą stronę.

Na osobnej patelni podsmaż posiekaną w plasterki kiełbasę i cebulę.

Omlet podawaj z cebulą i kiełbasą.

Jak oceniasz przepis na omlet z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat omleta z kiełbasą

Omlet z kiełbasą jest smaczną opcją dla każdego miłośnika śniadań białkowo tłuszczowych. Ten omlet jest smaczny, szybki, a przy okazji naprawdę sycący. Będzie dobrym wyborem dla każdego, kto nie wyobraża sobie głównego posiłku bez dodatku mięsa. To opcja, która syci na wiele godzin.

Przepis na omlet z kiełbasą jest prostym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie. Sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Jego stworzenie nie zabiera zbyt dużo czasu. Przyda się do niego tylko dobrej jakości patelnia, najlepiej ze specjalną powłoką, do której nie przywierają żadne produkty. Dzięki temu można ograniczyć ilość dodanego tłuszczu, co jest niezwykle korzystne, zwłaszcza dla zdrowia układu krążenia. Warto też porządnie wymieszać omlet, by dobrze się połączył. Bez tego na patelni powstanie smaczna jajecznica, która jednak nie jest omletem. Im bardziej wymieszana masa jajeczna, tym delikatniejszy i bardziej puszysty omlet po ugotowaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet z kiełbasą, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie na co dzień. Do jego stworzenia potrzeba tylko kilku składników. Głównym są oczywiście jajka. Najlepiej wybierać te ekologiczne z wolnego wybiegu, dzięki temu są smaczniejsze, ale również zdrowsze. Oprócz pełnowartościowego białka dostarczają również zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, ale również nerwowego, czy immunologicznego. Dobrze jest do przepisu wybierać kiełbasę drobiową, która zawiera znacznie mniej nasyconych tłuszczów, a więcej białka. W przypadku dodatku kiełbasy, omletu nie trzeba już dodatkowo solić, gdyż nadmiar sodu w diecie nie jest zbyt korzystny dla zdrowia.

To doskonały pomysł na pyszny omlet, który świetnie sprawdzi się na śniadanie. Jest tak smaczny ze względu na duży dodatek mięsa. Najlepiej smakuje ze smażoną kiełbasą, którą można dodać do środka lub serwować na omlecie. Warto dodać do niego również sporą ilość warzyw, które wspaniale skomponują się z omletem i dostarczą sporej ilości witamin.

Alergeny w omlecie z kiełbasą

Lista alergenów dla omleta z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omleta z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
216.23
681.12
Białko (g)
9.72
30.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
2.90
9.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.64
8.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
18.29
57.60
Tłuszcze nasycone (g)
6.40
20.15
Tłuszcze nienasycone (g)
11.89
37.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.85
27.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.04
9.58
Cholesterol (mg)
204.48
644.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
82.42
259.64
Witamina B6 (mg)
0.13
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
2.05
Witamina C (mg)
6.91
21.76
Witamina D (µg (mcg))
1.21
3.82
Witamina E (mg)
1.31
4.13
Retinol (µg (mcg))
82.42
259.64
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.28
0.89
Niacyna (mg)
1.01
3.19
Foliany (µg (mcg))
26.68
84.05
Beta karoten (µg (mcg))
0.15
0.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
352.91
1111.66
Potas (mg)
156.92
494.31
Wapń (mg)
38.80
122.23
Fosfor (mg)
154.30
486.05
Magnez (mg)
11.76
37.04
Żelazo (mg)
1.16
3.65
Cynk (mg)
1.06
3.34
Miedź (mg)
0.06
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z kiełbasą 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta z kiełbasą

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Kiełbasa domowa
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
37.00