Przepis na omlet z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Kasza powinna wchłonąć płyn.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cynamonem, a białka ubijamy na gęstą pianę.

Żółtka dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość łączymy z ubitą pianą.

Masę wlewamy na rozgrzany olej na patelni. Obsmażamy go z dwóch stron na rumiany kolor.

Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami.

Omlet z kaszy manny na talerzu
Omlet z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
2.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
725 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Omlet z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z kaszy manny

Pyszny omlet z kaszy manny to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch, podwieczorek lub na kolację. Puszysty omlet z jajkami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy omlet zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić omlet z kaszy manny? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Kasza powinna wchłonąć płyn. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cynamonem, a białka ubijamy na gęstą pianę. Żółtka dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość łączymy z ubitą pianą. Masę wlewamy na rozgrzany olej na patelni. Obsmażamy go z dwóch stron na rumiany kolor. Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na omlet z kaszy manny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Omlet z kaszy manny odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze omletu z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
213.32 kcal
725.30 kcal
Białko
9.51 g
32.32 g

Węglowodany w omlecie z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
25.10 g
85.32 g
Węglowodany przyswajalne
23.84 g
81.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
4.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
7.87 g
26.75 g
Tłuszcze nasycone
2.48 g
8.44 g
Tłuszcze nienasycone
5.39 g
18.31 g
Tłuszcze jednonasycone
3.67 g
12.47 g
Tłuszcze wielonasycone
1.72 g
5.85 g
Cholesterol
135.48 mg
460.65 mg

Witaminy w przepisie na omlet z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
66.06 µg (mcg)
224.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.03 µg (mcg)
3.50 µg (mcg)
Retinol
65.77 µg (mcg)
223.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.13 mg
3.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.90 µg (mcg)
135.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.03 µg (mcg)
6.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
61.74 mg
209.92 mg
Potas
152.52 mg
518.55 mg
Wapń
61.06 mg
207.62 mg
Fosfor
143.45 mg
487.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.90 mg
77.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
3.46 mg
Cynk
0.92 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z kaszy manny 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z kaszy manny

Lista alergenów dla omletu z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania omletu z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
100 g
10 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
90 ml
9 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na omlet z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób