Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta

Opublikowano: 04.11.2021 r., 11:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z cukinią i fetą
Omlet z jajek z cukinią i serem feta
Sprawdź jak przygotowanie niecodziennego omletu z jajek z cukinią i serem typu feta jest proste. Pyszny, lekki, zdrowy i szybki, stworzony dla dzieci i dla osób na diecie.
Przygotowanie 15 min
430 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukinia (70 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Ser Feta (60 g)
  • Pomidor (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, miska

Przepis na omlet z jajek z cukinią i serem typu feta krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce (najlepiej na drobnych oczkach).

Jajka rozbełtaj ze sobą w miseczce razem z przyprawami.

Do jajek dodaj cukinię i wymieszaj masę.

Masło wyłóż na patelnię i rozgrzej.

Wlej masę jajeczną na rozgrzane masło, ułóż na wierzchu plastry pomidora.

Ser typu feta pokrusz i wyłóż na wierzch.

Przykryj patelnię przykrywką i smaż aż jajka zetną się. Smaż na malutkim ogniu, by się nie przypalił.

Jak oceniasz przepis na omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat omletu z jajek z cukinią i serem typu feta

Sprawdź jak przygotowanie niecodziennego omletu z jajek z cukinią i serem typu feta jest proste. Pyszny, lekki, zdrowy i szybki, stworzony dla dzieci i dla osób na diecie. Poza tym, że jest to bardzo smaczny pomysł na kolację lub na śniadanie, jest także niezwykle szybki i prosty. Dodatek cukinii sprawia, że omlet z jajek nabiera większej objętości przy zachowaniu nie za wysokiej kaloryczności. Przepis na omlet z jajek jest bardzo prosty i będzie smaczny nawet dla dzieci. Wystarczy dobrze go przyprawić, a ponadto podać na gorąco w towarzystwie ulubionych dodatków.

Omlet z jajek z cukinią, pomidorami oraz serem typu feta to bardzo dobry pomysł na pyszną kolację, zwykłą przekąskę czy też na śniadanie. Jest bardzo sycącym, a ponadto zdrowym i smacznym posiłkiem. Jak zrobić omlet z jajek? Na początku należy zetrzeć cukinię na tarce. Jeśli nie wiesz jak przygotować cukinię, by była najlepsza polecam zetrzeć ją na drobnych oczkach. W ten sposób cukinia bardzo szybko będzie gotowa do jedzenia. Jeżeli chcesz, cukinię możesz pokroić w kostkę bądź w plasterki. Jajka należy wymieszać z przyprawami i rozbełtać widelcem lub rózgą. Do jajek dodaje się cukinię i następnie dokładnie miesza. W przepisie na omlet z jajek poleca się smażyć go na maśle klarowanym, jednakże dobry będzie też inny tłuszcz. Gdy wylejesz masę na rozgrzane masło wyłóż na wierzch pomidora, a następnie posyp serem typu feta. Pozostało smażenie omleta.

Jak przygotować omlet z jajek, by się nie przypalił? Ważne jest to, by gotową masę na omleta smażyć na bardzo niskiej mocy palnika. Dodatkowo warto przykryć patelnię podczas smażenia. Wtedy szybciej jajka się zetną, a warzywa zmiękną. Nie ma potrzeby przewracania omleta na drugą stronę, ale jeżeli zauważysz, że omlet z jajek staje się zbyt przypalony przewróć go na drugą stronę.

Dzięki temu, że jajka łączy się z cukinią, nie ma potrzeby dodawania do omletu mąki. Jak zrobić omlet z jajek bez mąki? Przez to taka potrawa jest idealnym pomysłem na śniadania dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów. Przepis na omlet z jajek jest dzięki temu o wiele mniej kaloryczny. Zachowuje także większą objętość, a to sprawia, że po zjedzeniu takiego omletu jest się sytym na dłuższy czas.

Jak zrobisz omlet z jajek będzie on dobrym posiłkiem dla wszystkich. Zarówno dla dziecka jak i dla osób starszych – potrawa ta to doskonały sposób na zdrowy i pyszny posiłek, który jest przy tym bardzo lekki i odżywczy. Doskonale smakuje z sosem w ulubionym smaku, na przykład tzatziki, koperkowym albo czosnkowym.

Alergeny w omlecie z jajek z cukinią i serem typu feta

Lista alergenów dla omletu z jajek z cukinią i serem typu feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta

Wartości odżywcze omletu z jajek z cukinią i serem typu feta

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowy przepis na omlet, który jest sycący. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
134.62
430.80
Białko (g)
7.44
23.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.51
8.02
Węglowodany przyswajalne (g)
2.02
6.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
10.54
33.73
Tłuszcze nasycone (g)
6.57
21.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
12.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
9.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
2.97
Cholesterol (mg)
153.94
492.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
116.06
371.40
Witamina B6 (mg)
0.19
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.98
Witamina C (mg)
6.91
22.12
Witamina D (µg (mcg))
0.72
2.31
Witamina E (mg)
0.67
2.14
Retinol (µg (mcg))
104.19
333.40
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Ryboflawina (mg)
0.34
1.09
Niacyna (mg)
0.44
1.42
Foliany (µg (mcg))
30.69
98.20
Beta karoten (µg (mcg))
131.06
419.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
265.47
849.50
Potas (mg)
168.16
538.10
Wapń (mg)
117.50
376.00
Fosfor (mg)
144.91
463.70
Magnez (mg)
14.03
44.90
Żelazo (mg)
0.86
2.76
Cynk (mg)
1.09
3.49
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z jajek z cukinią i serem typu feta 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z jajek z cukinią i serem typu feta

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukinia
70 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 70 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Ser Feta
60 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Pomidor
70 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
33.00