Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
- Jajko (2 szt.)
- Cukinia (70 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Ser Feta (60 g)
- Pomidor (70 g)
Przepis na omlet z jajek z cukinią i serem typu feta krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce (najlepiej na drobnych oczkach).
Jajka rozbełtaj ze sobą w miseczce razem z przyprawami.
Do jajek dodaj cukinię i wymieszaj masę.
Masło wyłóż na patelnię i rozgrzej.
Wlej masę jajeczną na rozgrzane masło, ułóż na wierzchu plastry pomidora.
Ser typu feta pokrusz i wyłóż na wierzch.
Przykryj patelnię przykrywką i smaż aż jajka zetną się. Smaż na malutkim ogniu, by się nie przypalił.
Więcej informacji na temat omletu z jajek z cukinią i serem typu feta
Sprawdź jak przygotowanie niecodziennego omletu z jajek z cukinią i serem typu feta jest proste. Pyszny, lekki, zdrowy i szybki, stworzony dla dzieci i dla osób na diecie. Poza tym, że jest to bardzo smaczny pomysł na kolację lub na śniadanie, jest także niezwykle szybki i prosty. Dodatek cukinii sprawia, że omlet z jajek nabiera większej objętości przy zachowaniu nie za wysokiej kaloryczności. Przepis na omlet z jajek jest bardzo prosty i będzie smaczny nawet dla dzieci. Wystarczy dobrze go przyprawić, a ponadto podać na gorąco w towarzystwie ulubionych dodatków.
Omlet z jajek z cukinią, pomidorami oraz serem typu feta to bardzo dobry pomysł na pyszną kolację, zwykłą przekąskę czy też na śniadanie. Jest bardzo sycącym, a ponadto zdrowym i smacznym posiłkiem. Jak zrobić omlet z jajek? Na początku należy zetrzeć cukinię na tarce. Jeśli nie wiesz jak przygotować cukinię, by była najlepsza polecam zetrzeć ją na drobnych oczkach. W ten sposób cukinia bardzo szybko będzie gotowa do jedzenia. Jeżeli chcesz, cukinię możesz pokroić w kostkę bądź w plasterki. Jajka należy wymieszać z przyprawami i rozbełtać widelcem lub rózgą. Do jajek dodaje się cukinię i następnie dokładnie miesza. W przepisie na omlet z jajek poleca się smażyć go na maśle klarowanym, jednakże dobry będzie też inny tłuszcz. Gdy wylejesz masę na rozgrzane masło wyłóż na wierzch pomidora, a następnie posyp serem typu feta. Pozostało smażenie omleta.
Jak przygotować omlet z jajek, by się nie przypalił? Ważne jest to, by gotową masę na omleta smażyć na bardzo niskiej mocy palnika. Dodatkowo warto przykryć patelnię podczas smażenia. Wtedy szybciej jajka się zetną, a warzywa zmiękną. Nie ma potrzeby przewracania omleta na drugą stronę, ale jeżeli zauważysz, że omlet z jajek staje się zbyt przypalony przewróć go na drugą stronę.
Dzięki temu, że jajka łączy się z cukinią, nie ma potrzeby dodawania do omletu mąki. Jak zrobić omlet z jajek bez mąki? Przez to taka potrawa jest idealnym pomysłem na śniadania dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów. Przepis na omlet z jajek jest dzięki temu o wiele mniej kaloryczny. Zachowuje także większą objętość, a to sprawia, że po zjedzeniu takiego omletu jest się sytym na dłuższy czas.
Jak zrobisz omlet z jajek będzie on dobrym posiłkiem dla wszystkich. Zarówno dla dziecka jak i dla osób starszych – potrawa ta to doskonały sposób na zdrowy i pyszny posiłek, który jest przy tym bardzo lekki i odżywczy. Doskonale smakuje z sosem w ulubionym smaku, na przykład tzatziki, koperkowym albo czosnkowym.
Alergeny w omlecie z jajek z cukinią i serem typu feta
Lista alergenów dla omletu z jajek z cukinią i serem typu feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta
Wartości odżywcze omletu z jajek z cukinią i serem typu feta
Bardzo zdrowy przepis na omlet, który jest sycący. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.