Przepis na omlet z groszkiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Jajka wbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wlej masę jajeczną.

Wrzuć groszek i smaż do momentu ścięcia się jajek.

Omlet podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół, całość posyp obficie szczypiorkiem.

omlet z groszkiem
Omlet z groszkiem
Koszt przygotowania dania
5.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Omlet z groszkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z groszkiem

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z groszkiem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i groszek, najlepiej sprawdzi się tutaj groszek konserwowy z puszki oraz dowolne przyprawy. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet z groszkiem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miski, doprawisz swoimi ulubionymi przyprawami. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie, oregano, sól oraz pieprz.

Olej rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną. Następnie dodaj groszek.

Smaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.

Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi warzywami. Ja zdecydowałam się na pomidorki koktajlowe, a cały omlet dodatkowo posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem.

Skoro już wiesz jak zrobić omlet z groszkiem, przygotuj moją fit propozycję. Będzie to najlepszy pomysł na śniadanie lub na kolację dla całej swojej rodziny.

Wartości odżywcze omletu z groszkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
114.90 kcal
229.81 kcal
Białko
7.26 g
14.51 g

Węglowodany w omlecie z groszkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.63 g
5.26 g
Węglowodany przyswajalne
1.98 g
3.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.27 g
16.54 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
4.67 g
Tłuszcze nienasycone
5.93 g
11.86 g
Tłuszcze jednonasycone
4.03 g
8.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.90 g
3.81 g
Cholesterol
194.86 mg
389.71 mg

Witaminy w przepisie na omlet z groszkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
106.16 µg (mcg)
212.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.29 mg
14.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.05 µg (mcg)
2.10 µg (mcg)
Retinol
83.81 µg (mcg)
167.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.48 µg (mcg)
70.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
266.63 µg (mcg)
533.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z groszkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
100.25 mg
200.51 mg
Potas
168.54 mg
337.08 mg
Wapń
36.86 mg
73.71 mg
Fosfor
118.32 mg
236.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.54 mg
25.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
2.33 mg
Cynk
0.81 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z groszkiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z groszkiem

Lista alergenów dla omletu z groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omletu z groszkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Groszek zielony konserwowy
30 g
3 łyżki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
100 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Szczypiorek
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na omlet z groszkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób