Przepis na omlet z dżemem krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Masło 40 g
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 100 g
- Jogurt naturalny 2% 100 g
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.
Na patelni rozgrzej masło i przełóż masę na omlet.
Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5-6 minut, przewróć omlet i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Omlet umieść na talerzu, udekoruj go jogurtem naturalnym i dżemem.
Często zadawane pytania
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko

(liczba kalorii)
Omlet z dżemem - cechy przepisu
Więcej o omlecie z dżemem
Omlet z dżemem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Biszkoptowy omlet przypomina konsystencją delikatną chmurkę i można go podawać nie tylko z dodatkiem dżemu. Przepis na omlet z dżemem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, masło, dżem, jogurt naturalny.
Jak zrobić omlet z dżemem? Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie. Na patelni rozgrzej masło i przełóż masę na omlet. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5-6 minut, przewróć omlet i smaż jeszcze 2-3 minuty. Omlet umieść na talerzu, udekoruj go jogurtem naturalnym i dżemem.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Zapobiegają wzdęciom, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wybieraj jajka od kur wolno żyjących, karmionych paszami naturalnymi.
Podsumowując pyszny omlet na słodko to łatwy przepis na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Omlet można podać także z domowym kremem czekoladowym lub masłem z dowolnych orzechów. Omlet na słodko to także prosty przepis na niskokaloryczny deser. Omlet biszkoptowy ma delikatniejszą konsystencję niż tradycyjny omlet francuski.
Wartości odżywcze omletu z dżemem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w omlecie z dżemem
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na omlet z dżemem
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na omlet z dżemem
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlecie z dżemem
Lista alergenów dla omletu z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%