Omlet z dżemem

Opublikowano: 17.02.2022 r., 18:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z dżemem truskawkowym
Omlet z dżemem
Omlet z dżemem to prosta propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Biszkoptowy omlet świetnie komponuje się z domowej roboty dżemem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
503 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Masło (40 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (100 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na omlet z dżemem krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.

Na patelni rozgrzej masło i przełóż masę na omlet.

Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5-6 minut, przewróć omlet i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Omlet umieść na talerzu, udekoruj go jogurtem naturalnym i dżemem.

Jak oceniasz przepis na omlet z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat omletu z dżemem

Omlet z dżemem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Biszkoptowy omlet przypomina konsystencją delikatną chmurkę i można go podawać nie tylko z dodatkiem dżemu. Przepis na omlet z dżemem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, masło, dżem, jogurt naturalny.

Jak zrobić omlet z dżemem? Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie. Na patelni rozgrzej masło i przełóż masę na omlet. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5-6 minut, przewróć omlet i smaż jeszcze 2-3 minuty. Omlet umieść na talerzu, udekoruj go jogurtem naturalnym i dżemem.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Zapobiegają wzdęciom, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wybieraj jajka od kur wolno żyjących, karmionych paszami naturalnymi.

Podsumowując pyszny omlet na słodko to łatwy przepis na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Omlet można podać także z domowym kremem czekoladowym lub masłem z dowolnych orzechów. Omlet na słodko to także prosty przepis na niskokaloryczny deser. Omlet biszkoptowy ma delikatniejszą konsystencję niż tradycyjny omlet francuski.

Alergeny w omlecie z dżemem

Lista alergenów dla omletu z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze omletu z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Omlet z dżemem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Omlet zawiera sporą ilość węglowodanów prostych, nie jest więc odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę. Możesz przygotować omlet z dżemem bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
201.22
503.06
Białko (g)
7.40
18.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.78
49.46
Węglowodany przyswajalne (g)
19.46
48.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.48
26.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.24
15.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.24
10.60
Cholesterol (mg)
169.52
423.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
115.85
289.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.89
7.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.81
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
1.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
114.89
287.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
1.64
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.22
95.56
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.63
31.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
84.35
210.88
Potas (mg)
267.80
669.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
139.20
348.01
Fosfor (mg)
222.43
556.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.64
24.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
3.45
Cynk (mg)
0.65
1.63
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z dżemem 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z dżemem

Koszt składników
22.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
100 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 100 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
22.40