Przepis na omlet z brokułem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, rózga, miska

Olej rozgrzej na patelni.

Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na patelnię, krótko podsmaż.

Jajka wbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep, a następnie wlej masę jajeczną na patelnię.

Smaż do momentu, aż jajka zetną się i przełóż na talerz.

Dodaj pomidorki przekrojone na pół i posyp szczypiorkiem.

omlet z brokułem
Omlet z brokułem
Koszt przygotowania dania
6.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
197 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Omlet z brokułem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z brokułem

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z brokułem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i brokuł oraz dowolne przyprawy. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet z brokułem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miski, doprawisz swoimi ulubionymi przyprawami. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie, oregano, sól oraz pieprz.

Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym lub oliwą. Krótko podsmażaj, a następnie wlej masę jajeczną. Możesz wykorzystać brokuł gotowany np. z obiadu lub wrzucić go w wersji surowej.

Smaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.

Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi warzywami. Ja zdecydowałam się na pomidorki koktajlowe, a cały omlet dodatkowo posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem.

Skoro już wiesz jak zrobić omlet z brokułem, przygotuj moją fit propozycję. Będzie to dobry pomysł na śniadanie lub na kolację dla całej swojej rodziny.

Wartości odżywcze omletu z brokułem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
98.95 kcal
197.90 kcal
Białko
6.43 g
12.86 g

Węglowodany w omlecie z brokułem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.16 g
6.31 g
Węglowodany przyswajalne
2.10 g
4.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
2.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.84 g
13.68 g
Tłuszcze nasycone
1.96 g
3.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.88 g
9.75 g
Tłuszcze jednonasycone
3.30 g
6.60 g
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
3.15 g
Cholesterol
159.43 mg
318.86 mg

Witaminy w przepisie na omlet z brokułem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
93.19 µg (mcg)
186.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
28.24 mg
56.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.86 µg (mcg)
1.71 µg (mcg)
Witamina E
0.65 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
68.57 µg (mcg)
137.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.13 µg (mcg)
86.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
278.18 µg (mcg)
556.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z brokułem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
70.81 mg
141.61 mg
Potas
210.47 mg
420.94 mg
Wapń
41.19 mg
82.39 mg
Fosfor
109.74 mg
219.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.55 mg
29.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
2.10 mg
Cynk
0.72 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z brokułem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z brokułem

Lista alergenów dla omletu z brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omletu z brokułem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Brokuły
100 g
1/4 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
100 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Szczypiorek
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na omlet z brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób