Omlet z brokułem
- Jajko (3 szt.)
- Brokuły - 1/4 sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Pomidory koktajlowe - 4 sztuki (100 g)
- Szczypiorek - 1 łyżka (10 g)
Przepis na omlet z brokułem krok po kroku
Olej rozgrzej na patelni.
Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na patelnię, krótko podsmaż.
Jajka wbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep, a następnie wlej masę jajeczną na patelnię.
Smaż do momentu, aż jajka zetną się i przełóż na talerz.
Dodaj pomidorki przekrojone na pół i posyp szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omletu z brokułem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z brokułem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i brokuł oraz dowolne przyprawy. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet z brokułem.
Wystarczy, że jajka wbijesz do miski, doprawisz swoimi ulubionymi przyprawami. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie, oregano, sól oraz pieprz.
Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym lub oliwą. Krótko podsmażaj, a następnie wlej masę jajeczną. Możesz wykorzystać brokuł gotowany np. z obiadu lub wrzucić go w wersji surowej.
Smaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.
Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi warzywami. Ja zdecydowałam się na pomidorki koktajlowe, a cały omlet dodatkowo posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem.
Skoro już wiesz jak zrobić omlet z brokułem, przygotuj moją fit propozycję. Będzie to dobry pomysł na śniadanie lub na kolację dla całej swojej rodziny.
Alergeny w omlecie z brokułem
Lista alergenów dla omletu z brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze omletu z brokułem
Omlet możesz przygotować z dowolnymi warzywami, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj pożywne śniadanie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.