Przepis na omlet z boczkiem i serem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, rózga, miska

Jajka rozbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a po chwili dodaj plastry boczku.

Wlej jajka i usmaż z obu stron na złocisty kolor.

Na końcu dodaj parmezan i pomidorki przekrojone na pół.

Omlet przełóż na talerz, podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

omlet z boczkiem i serem
Omlet z boczkiem i serem
Koszt przygotowania dania
8.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Omlet z boczkiem i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z boczkiem i serem

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z boczkiem i serem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, boczek surowy, parmezan i pomidorki koktajlowe.

Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z boczkiem i serem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, doprawisz do smaku, a następnie roztrzep za pomocą rózgi. Olej rozgrzej na patelni, dodaj boczek, a po chwili wlej jajka i usmaż omlet z obu stron. Na końcu posyp omlet parmezanem lub innym rodzajem sera.

Usmaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia. Takie szybkie śniadanie na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.

Skoro już wiesz, jak zrobić omlet z boczkiem i serem postaw na mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze omletu z boczkiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
206.82 kcal
413.64 kcal
Białko
12.26 g
24.52 g

Węglowodany w omlecie z boczkiem i serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
1.23 g
2.46 g
Węglowodany przyswajalne
1.06 g
2.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.59 g
33.17 g
Tłuszcze nasycone
6.11 g
12.21 g
Tłuszcze nienasycone
10.48 g
20.96 g
Tłuszcze jednonasycone
7.46 g
14.92 g
Tłuszcze wielonasycone
3.02 g
6.04 g
Cholesterol
237.75 mg
475.49 mg

Witaminy w przepisie na omlet z boczkiem i serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
118.76 µg (mcg)
237.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.99 mg
3.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.29 µg (mcg)
2.59 µg (mcg)
Witamina E
0.71 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
112.22 µg (mcg)
224.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
1.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
30.89 µg (mcg)
61.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
70.11 µg (mcg)
140.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z boczkiem i serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
280.98 mg
561.96 mg
Potas
153.20 mg
306.40 mg
Wapń
121.75 mg
243.49 mg
Fosfor
196.91 mg
393.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.89 mg
27.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.20 mg
2.41 mg
Cynk
1.16 mg
2.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z boczkiem i serem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z boczkiem i serem

Lista alergenów dla omletu z boczkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omletu z boczkiem i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
40 g
2 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
40 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na omlet z boczkiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób