Omlet z boczkiem i serem
- Boczek surowy - 2 plastry (40 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Pomidory koktajlowe - 4 sztuki (40 g)
Przepis na omlet z boczkiem i serem krok po kroku
Jajka rozbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a po chwili dodaj plastry boczku.
Wlej jajka i usmaż z obu stron na złocisty kolor.
Na końcu dodaj parmezan i pomidorki przekrojone na pół.
Omlet przełóż na talerz, podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omletu z boczkiem i serem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z boczkiem i serem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, boczek surowy, parmezan i pomidorki koktajlowe.
Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na omlet z boczkiem i serem.
Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, doprawisz do smaku, a następnie roztrzep za pomocą rózgi. Olej rozgrzej na patelni, dodaj boczek, a po chwili wlej jajka i usmaż omlet z obu stron. Na końcu posyp omlet parmezanem lub innym rodzajem sera.
Usmaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia. Takie szybkie śniadanie na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.
Skoro już wiesz, jak zrobić omlet z boczkiem i serem postaw na mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w omlecie z boczkiem i serem
Lista alergenów dla omletu z boczkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze omletu z boczkiem i serem
Omlet w podobny sposób możesz przygotować z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.