Omlet z boczkiem i serem

Opublikowano: 13.06.2022 r., 21:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty omlet z boczkiem i serem
Omlet z boczkiem i serem
Delikatny i puszysty omlet z dodatkiem boczku i sera sprawdzi się idealnie jako śniadaniowa propozycja dla młodszych i starszych domowników.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
413 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Boczek surowy - 2 plastry (40 g)
  • Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidory koktajlowe - 4 sztuki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, rózga, miska

Przepis na omlet z boczkiem i serem krok po kroku

Jajka rozbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a po chwili dodaj plastry boczku.

Wlej jajka i usmaż z obu stron na złocisty kolor.

Na końcu dodaj parmezan i pomidorki przekrojone na pół.

Omlet przełóż na talerz, podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Jak oceniasz przepis na omlet z boczkiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat omletu z boczkiem i serem

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z boczkiem i serem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, boczek surowy, parmezan i pomidorki koktajlowe.

Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z boczkiem i serem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, doprawisz do smaku, a następnie roztrzep za pomocą rózgi. Olej rozgrzej na patelni, dodaj boczek, a po chwili wlej jajka i usmaż omlet z obu stron. Na końcu posyp omlet parmezanem lub innym rodzajem sera.

Usmaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia. Takie szybkie śniadanie na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.

Skoro już wiesz, jak zrobić omlet z boczkiem i serem postaw na mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w omlecie z boczkiem i serem

Lista alergenów dla omletu z boczkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omletu z boczkiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Omlet w podobny sposób możesz przygotować z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
206.82
413.64
Białko (g)
12.26
24.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.23
2.46
Węglowodany przyswajalne (g)
1.06
2.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.59
33.17
Tłuszcze nasycone (g)
6.11
12.21
Tłuszcze nienasycone (g)
10.48
20.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.46
14.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.02
6.04
Cholesterol (mg)
237.75
475.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
118.76
237.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.99
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.29
2.59
Witamina E (mg)
0.71
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
112.22
224.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.89
61.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
70.11
140.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
280.98
561.96
Potas (mg)
153.20
306.40
Wapń (mg)
121.75
243.49
Fosfor (mg)
196.91
393.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.89
27.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
2.41
Cynk (mg)
1.16
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z boczkiem i serem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z boczkiem i serem

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
40 g
2 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
40 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Koszt składników
28.50