Omlet z boczkiem

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:05 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z boczkiem na talerzu
Omlet z boczkiem
Omlet z boczkiem nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. To danie jest proste do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić pyszny omlet z bekonem!
Przygotowanie 15 min
790 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko - 3 jajka rozmir M (3 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (80 g)
  • Mleko 2% - 2 łyżki (24 ml)
  • Ser gouda - W kostce (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, miska, patelnia

Przepis na omlet z boczkiem krok po kroku

Boczek pokrój w paseczki. Tak przygotowany boczek umieść na rozgrzanej patelni i przez chwilę go podsmażaj.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Do miski wbij jajka i dobrze je roztrzep. Następnie dodaj do nich ser, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.

Masę jajeczną wlej na patelnię z boczkiem. Całość szybko zamieszaj łopatką.

Po ok. 3 min boki omletu będą odchodzić od patelni, a spód będzie rumiany – wtedy odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.

Gotowy omlet wyłóż na talerz.

Podawaj od razu (na gorąco).

Jak oceniasz przepis na omlet z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat omletu z boczkiem

Omlet z boczkiem można przygotować na śniadanie lub jako drugi posiłek w ciągu dnia. Taki omlet nie jest trudny, a do jego zrobienia nie trzeba wielu składników. Najlepiej smakuje na ciepło. Można go podawać bez niczego lub z dowolnym pieczywem.

Jak zrobić omlet z boczkiem? Wystarczą jajka, boczek, mleko i ser żółty oraz przyprawy. Przede wszystkim należy zacząć od przyrumienienia boczku. Boczek może być pokrojony zarówno w kostkę, jak i słupki lub plasterki. Jeśli boczek jest chudy, warto wlać na patelnię nieco tłuszczu. Ponieważ ten omlet na boczku jest z serem, wybrany ser trzeba zetrzeć na tarce, a potem wymieszać w pojemniku z roztrzepanymi jajkami. Następnie należy dodać do nich mleko oraz sól i pieprz do smaku według własnego uznania.

Na patelnię z bekonem trzeba wlać masę jajeczno-serową. Można wszystko przemieszać szybko łopatką lub poruszyć patelnią. Omlety można smażyć tak naprawdę na różne sposoby. Gdy dół się zetnie, można za pomocą talerza odwrócić omlet na drugą stronę i ją podsmażyć, ale można też złożyć omlet na pół. Innym rozwiązaniem jest wylanie masy na patelnie i przykrycie jej pokrywką, aby omlet ściął się również z góry.

Ten przepis na omlet z boczkiem możesz dowolnie przerobić. Śmiało dodaj swoje ulubione składniki. Może to być m.in. szczypiorek, szynka, ulubione przyprawy i zioła. Omlet będzie też pyszny z pomidorami (mogą być koktajlowe). Możesz dodać czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę pokrojoną w kostkę. Odpowiednim dodatkiem będzie też mielona papryka ostra lub słodka – w zależności od własnych preferencji smakowych. Omlet z boczkiem byłby też dobry z serem białym (twarożkiem), szpinakiem i czosnkiem.

Opcji na pyszny omlet jest wiele, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ten w łagodniejszej wersji można podać dzieciom, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dla siebie możesz przygotować omlet z pikantnymi składnikami. Wybierz takie dodatki, które lubisz najbardziej. Możesz pokusić się na przygotowanie omletów z rzeczami, które po prostu zalegają w lodówce.

Alergeny w omlecie z boczkiem

Lista alergenów dla omletu z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze omletu z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
250.89
790.31
Białko (g)
19.16
60.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
1.52
4.78
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
4.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
18.16
57.19
Tłuszcze nasycone (g)
8.50
26.76
Tłuszcze nienasycone (g)
9.66
30.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.03
22.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.63
8.28
Cholesterol (mg)
235.71
742.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
117.62
370.52
Witamina B6 (mg)
0.24
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
1.02
3.20
Witamina C (mg)
0.02
0.05
Witamina D (µg (mcg))
1.30
4.08
Witamina E (mg)
0.69
2.17
Retinol (µg (mcg))
117.47
370.02
Tiamina (mg)
0.17
0.54
Ryboflawina (mg)
0.36
1.13
Niacyna (mg)
2.68
8.45
Foliany (µg (mcg))
27.75
87.42
Beta karoten (µg (mcg))
1.79
5.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
627.07
1975.28
Potas (mg)
227.45
716.46
Wapń (mg)
150.92
475.40
Fosfor (mg)
293.05
923.10
Magnez (mg)
19.43
61.20
Żelazo (mg)
1.18
3.72
Cynk (mg)
2.08
6.55
Miedź (mg)
0.07
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z boczkiem 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z boczkiem

Koszt składników
17.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmir M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Mleko 2%
24 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 ml
Ser gouda
50 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
17.20