Przepis na omlet z awokado krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Jajka wbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wlej masę jajeczną i smaż.

W międzyczasie na jedną połówkę dodaj rukolę, plastry awokado.

Drugą połówką przykryj omlet i smaż jeszcze chwilę.

Danie podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół i posiekanym szczypiorkiem.

omlet z awokado
Omlet z awokado
Koszt przygotowania dania
9.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Omlet z awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z awokado

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie szybki przepis na omlet z awokado Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i awokado oraz dowolne przyprawy. Jeśli chcesz od razu po zakupach przygotować omlet z awokado sięgnij po awokado hass, będzie ono bardziej miękkie i gotowe od razu do użycia. Jeśli, planujesz posiłek z dodatkiem awokado w późniejszym czasie postaw na klasyczną wersję.

Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet z awokado.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miski, doprawisz swoimi ulubionymi przyprawami. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie, oregano, sól oraz pieprz.

Olej rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną. Następnie na jedną z połówek dodaj plastry awokado, rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość obficie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smaż omlet na rozgrzanym oleju do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.

Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi warzywami. Ja zdecydowałam się na pomidorki koktajlowe, a cały omlet dodatkowo posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem.

Skoro już wiesz jak zrobić omlet z awokado, przygotuj moją fit propozycję. Będzie to najlepszy pomysł na kolację lub na śniadanie dla całej swojej rodziny.

Wartości odżywcze omletu z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
123.72 kcal
247.44 kcal
Białko
6.36 g
12.72 g

Węglowodany w omlecie z awokado

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.26 g
6.51 g
Węglowodany przyswajalne
1.53 g
3.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
3.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.70 g
19.41 g
Tłuszcze nasycone
2.54 g
5.09 g
Tłuszcze nienasycone
7.16 g
14.32 g
Tłuszcze jednonasycone
5.21 g
10.43 g
Tłuszcze wielonasycone
1.95 g
3.89 g
Cholesterol
163.68 mg
327.36 mg

Witaminy w przepisie na omlet z awokado

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
95.07 µg (mcg)
190.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.87 mg
15.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
1.76 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
70.40 µg (mcg)
140.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.55 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.77 µg (mcg)
95.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
276.85 µg (mcg)
553.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z awokado

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
66.64 mg
133.28 mg
Potas
242.03 mg
484.05 mg
Wapń
40.53 mg
81.07 mg
Fosfor
107.55 mg
215.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.25 mg
34.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
2.13 mg
Cynk
0.77 mg
1.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z awokado 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z awokado

Lista alergenów dla omletu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omletu z awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Awokado
70 g
1/2 sztuki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
4 sztuki
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Szczypiorek
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na omlet z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób