Omlet z awokado

Opublikowano: 26.03.2022 r., 13:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
omlet z awokado
Omlet z awokado
Omlet z dodatkiem awokado to świetna propozycja śniadania białkowo - tłuszczowego, dzięki któremu nie dosięgnie Cię spadek energii w ciągu dnia.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 7 min
247 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Awokado 1/2 sztuki (70 g)
  • Rukola 1 garść (20 g)
  • Pomidory koktajlowe 4 sztuki (100 g)
  • Szczypiorek 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na omlet z awokado krok po kroku

Jajka wbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wlej masę jajeczną i smaż.

W międzyczasie na jedną połówkę dodaj rukolę, plastry awokado.

Drugą połówką przykryj omlet i smaż jeszcze chwilę.

Danie podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół i posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na omlet z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat omletu z awokado

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie szybki przepis na omlet z awokado Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i awokado oraz dowolne przyprawy. Jeśli chcesz od razu po zakupach przygotować omlet z awokado sięgnij po awokado hass, będzie ono bardziej miękkie i gotowe od razu do użycia. Jeśli, planujesz posiłek z dodatkiem awokado w późniejszym czasie postaw na klasyczną wersję.

Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet z awokado.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miski, doprawisz swoimi ulubionymi przyprawami. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie, oregano, sól oraz pieprz.

Olej rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną. Następnie na jedną z połówek dodaj plastry awokado, rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość obficie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smaż omlet na rozgrzanym oleju do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.

Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi warzywami. Ja zdecydowałam się na pomidorki koktajlowe, a cały omlet dodatkowo posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem.

Skoro już wiesz jak zrobić omlet z awokado, przygotuj moją fit propozycję. Będzie to najlepszy pomysł na kolację lub na śniadanie dla całej swojej rodziny.

Alergeny w omlecie z awokado

Lista alergenów dla omletu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omletu z awokado

na 100g gotowej potrawy

Omlet możesz przygotować z dowolnymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.72
247.44
Białko (g)
6.36
12.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.26
6.51
Węglowodany przyswajalne (g)
1.53
3.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.70
19.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
5.09
Tłuszcze nienasycone (g)
7.16
14.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.21
10.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
3.89
Cholesterol (mg)
163.68
327.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
95.07
190.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.87
15.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.88
1.76
Witamina E (mg)
0.48
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.40
140.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.77
95.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
276.85
553.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
66.64
133.28
Potas (mg)
242.03
484.05
Wapń (mg)
40.53
81.07
Fosfor (mg)
107.55
215.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.25
34.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.13
Cynk (mg)
0.77
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z awokado 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z awokado

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Awokado
70 g
1/2 sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Szczypiorek
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
31.00