Przepis na omlet wytrawny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

W miseczce zmieszaj razem mleko i jajka, by dobrze się połączyły. Dodaj sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią masę jajeczną.

Wędlinę pokrój w paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie poukładaj na omlecie pokrojoną w paski wędlinę i starty ser. Posyp również szpinakiem.

Smaż 3 minuty, następnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

Omlet wytrawny podany z szynką i serem na eleganckim talerzu.
omlet wytrawny
Koszt przygotowania dania
6.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
542 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Omlet wytrawny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie wytrawnym

Omlet wytrawny to jeden z pomysłów na posiłek ekspresowy. Pasuje idealnie jako sposób na sycącą kolację, śniadanie, czy po prostu przekąskę na szybko. Smakuje równie pysznie na zimno, więc można go również spakować do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. To danie szybkie, a przy tym naprawdę smaczne, dlatego dobrze jest korzystać z niego na co dzień.

Dzięki odpowiednim proporcjom, a także długotrwałemu mieszaniu, omlet wychodzi niezwykle miękki i puszysty. To świetny pomysł na pyszne danie, które nigdy się nie nudzi, a można je przygotować w kwadrans z produktów, które są dostępne w każdej lodówce. To również niezwykle tanie danie.

Omlet wytrawny z szynką jest bardzo sycący, ze względu na naprawdę duży udział białka w całym daniu. Ser, szynka i jajka dostarczają ogromną ilość tego makroskładnika, który jest niezwykle wartościowy. To świetny wybór dla wszystkich, którzy są na diecie i potrzebują naprawdę sycącego i zdrowego posiłku.

Omlet robi się z jajek, jednak w tej wersji bez dodatku mąki. Dzięki temu jest lżejszy i nie tak kaloryczny. Świetnie sprawdzi się więc nawet na diecie ketogenicznej, czy dla osób, które wolą zjadać śniadania białkowo - tłuszczowe, gdyż po takich czują się po prostu lepiej. Taki omlet świetnie sprawdzi się również dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności, gdyż ten omlet ma niski indeks glikemiczny i mało cukrów prostych.

Ten omlet nadaje się na każdy posiłek. Można zjeść go na śniadanie, kolację czy na obiad. Może stanowić również świetną propozycję na lunch czy drugie śniadanie. Ze względu na duży udział białka jest niezwykle sycący.

To zdrowy wybór, nie tylko ze względu na brak białej mąki. Zamiast wędliny wieprzowej do omleta polecana jest drobiowa, która ma mniej tłuszczów, a więcej białka.

Omlet można zrobić bez miksera. Wystarczy do tego tylko rózga kuchenna, którą można dokładnie rozmieszać jajka, by były bardzo puszyste. Ten przepis na fit omlet na słono na pewno będzie dobrym pomysłem na co dzień, dlatego, że można z niego stworzyć dietetyczny, ale również pyszny posiłek.

Wartości odżywcze omletu wytrawnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
226.22 kcal
542.93 kcal
Białko
11.28 g
27.06 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie wytrawnym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
1.50 g
3.59 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.28 g
3.07 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
19.53 g
46.88 g
Tłuszcze nasycone
6.00 g
14.41 g
Tłuszcze nienasycone
13.53 g
32.47 g
Tłuszcze jednonasycone
11.17 g
26.81 g
Tłuszcze wielonasycone
2.36 g
5.66 g

Witaminy w przepisie na omlet wytrawny

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
2.27 mg
5.46 mg
Brak danych dla: szpinak.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
1.65 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
42.92 µg (mcg)
103.01 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet wytrawny

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
306.44 mg
735.46 mg
Potas
190.06 mg
456.14 mg
Wapń
104.06 mg
249.74 mg
Fosfor
194.64 mg
467.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.90 mg
47.76 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
3.22 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.35 mg
3.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu wytrawnego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie wytrawnym

Lista alergenów dla omletu wytrawnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%

Cena przygotowania omletu wytrawnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szynka z indyka
40 g
2 plastry
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Szpinak
25 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Ser gouda
20 g
1 plaster
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 g
Mleko 2%
25 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
42.70
Jak oceniasz przepis na omlet wytrawny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób