Omlet wytrawny

Opublikowano: 17.06.2021 r., 18:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wytrawny omlet z dodatkami
Omlet wytrawny
Omlet wytrawny jest świetnym pomysłem na pyszny i sycący posiłek. Ze względu na dodatek szynki i sera jest odżywczy, a jego smak jest naprawdę wspaniały.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
542 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Szynka z indyka - 2 plastry (40 g)
  • Szpinak - 1 garść (25 g)
  • Ser gouda - 1 plaster (20 g)
  • Mleko 2% (25 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na omlet wytrawny krok po kroku

W miseczce zmieszaj razem mleko i jajka, by dobrze się połączyły. Dodaj sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią masę jajeczną.

Wędlinę pokrój w paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie poukładaj na omlecie pokrojoną w paski wędlinę i starty ser. Posyp również szpinakiem.

Smaż 3 minuty, następnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na omlet wytrawny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat omletu wytrawnego

Omlet wytrawny to jeden z pomysłów na posiłek ekspresowy. Pasuje idealnie jako sposób na sycącą kolację, śniadanie, czy po prostu przekąskę na szybko. Smakuje równie pysznie na zimno, więc można go również spakować do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. To danie szybkie, a przy tym naprawdę smaczne, dlatego dobrze jest korzystać z niego na co dzień.

Dzięki odpowiednim proporcjom, a także długotrwałemu mieszaniu, omlet wychodzi niezwykle miękki i puszysty. To świetny pomysł na pyszne danie, które nigdy się nie nudzi, a można je przygotować w kwadrans z produktów, które są dostępne w każdej lodówce. To również niezwykle tanie danie.

Omlet wytrawny z szynką jest bardzo sycący, ze względu na naprawdę duży udział białka w całym daniu. Ser, szynka i jajka dostarczają ogromną ilość tego makroskładnika, który jest niezwykle wartościowy. To świetny wybór dla wszystkich, którzy są na diecie i potrzebują naprawdę sycącego i zdrowego posiłku.

Omlet robi się z jajek, jednak w tej wersji bez dodatku mąki. Dzięki temu jest lżejszy i nie tak kaloryczny. Świetnie sprawdzi się więc nawet na diecie ketogenicznej, czy dla osób, które wolą zjadać śniadania białkowo - tłuszczowe, gdyż po takich czują się po prostu lepiej. Taki omlet świetnie sprawdzi się również dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności, gdyż ten omlet ma niski indeks glikemiczny i mało cukrów prostych.

Ten omlet nadaje się na każdy posiłek. Można zjeść go na śniadanie, kolację czy na obiad. Może stanowić również świetną propozycję na lunch czy drugie śniadanie. Ze względu na duży udział białka jest niezwykle sycący.

To zdrowy wybór, nie tylko ze względu na brak białej mąki. Zamiast wędliny wieprzowej do omleta polecana jest drobiowa, która ma mniej tłuszczów, a więcej białka.

Omlet można zrobić bez miksera. Wystarczy do tego tylko rózga kuchenna, którą można dokładnie rozmieszać jajka, by były bardzo puszyste. Ten przepis na fit omlet na słono na pewno będzie dobrym pomysłem na co dzień, dlatego, że można z niego stworzyć dietetyczny, ale również pyszny posiłek.

Alergeny w omlecie wytrawnym

Lista alergenów dla omletu wytrawnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze omletu wytrawnego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na posiłek, jednak warto do niego użyć mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
226.22
542.93
Białko (g)
11.28
27.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
1.50
3.59
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
3.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
19.53
46.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.00
14.41
Tłuszcze nienasycone (g)
13.53
32.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.17
26.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.36
5.66
Cholesterol (mg)
184.32
442.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
138.80
333.12
Witamina B6 (mg)
0.14
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.47
Witamina C (mg)
2.83
6.79
Witamina D (µg (mcg))
1.03
2.47
Witamina E (mg)
2.27
5.46
Retinol (µg (mcg))
91.82
220.37
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.30
0.72
Niacyna (mg)
0.69
1.65
Foliany (µg (mcg))
42.92
103.01
Beta karoten (µg (mcg))
564.10
1353.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
306.44
735.46
Potas (mg)
190.06
456.14
Wapń (mg)
104.06
249.74
Fosfor (mg)
194.64
467.14
Magnez (mg)
19.90
47.76
Żelazo (mg)
1.34
3.22
Cynk (mg)
1.35
3.25
Miedź (mg)
0.06
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu wytrawnego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu wytrawnego

Koszt składników
42.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szynka z indyka
40 g
2 plastry
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Szpinak
25 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Ser gouda
20 g
1 plaster
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 g
Mleko 2%
25 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
42.70