Omlet Thermomix

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet Thermomix podany na białym talerzu z warzywami
Omlet Thermomix
Ten smaczny omlet Thermomix przygotujesz w 15 minut. Podany z warzywami będzie świetnym pomysłem na śniadanie i na kolacje. Na pewno zasmakuje dzieciom i dorosłym.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
263 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% 1 łyżka (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 2 łyżeczki (12 g)
  • Masło 1 łyżeczka (6 g)
  • Szczypiorek 1 łyżka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na omlet z thermomixa krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

W naczyniu Thermomixa umieść motyle i wlej białka. Dodaj szczyptę soli. Ubij białka na sztywną pianę przez 3 minuty 30 sekund / obroty 3. Przełóż białka do innego naczynia.

Do naczynia Thermomixa wlej żółtka i mleko. Dodaj mąkę oraz szczyptę pieprzu i wymieszaj przez minutę / obroty 3.

Dodaj białka i delikatnie wymieszaj kopystką.

Na patelni rozpuść masło. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż przez około 2 minuty z każdej strony.

Gotowy omlet przełóż na talerz i podawaj posypany szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na omlet z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat omletu z thermomixa

Ten smaczny omlet Thermomix przygotujesz w 15 minut. Podany z warzywami będzie świetnym pomysłem na śniadanie i na kolacje. Na pewno zasmakuje dzieciom i dorosłym.

Aby wykonać przepis na omlet z Thermomixa potrzebujesz 2 jajka, odrobinę mąki i mleka. Na samym początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie przełóż pianę do innego naczynia. Teraz w naczyniu Thermomixa wymieszaj żółtka, mąkę i mleko ze szczyptą pieprzu. W tym momencie można również dodać starty ser lub pokrojone w kostkę warzywa. Do wymieszanych żółtek dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie kopystką. Tak przygotowaną masę wylewaj na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smaż z obu stron, aż omlet dobrze się zetnie. Jeśli chcesz by omlet był szczególnie dobry, posyp go na koniec posiekanym szczypiorkiem.

Aby łatwiej obrócić omlet możesz zsunąć go na talerz i z niego zrzucić na patelnie obracając talerz. Mam nadzieję, że wiecie jak zrobić omlet w Thermomixie i wykorzystacie ten pyszny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz omlet, który będzie idealny dla dzieci i dla dorosłych.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

Alergeny w omlecie z thermomixa

Lista alergenów dla omletu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze omletu z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Śniadanie z jajek to bardzo dobre rozwiązanie. Takie śniadanie zapewni wiele wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
175.79
263.69
Białko (g)
11.24
16.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
7.14
10.72
Węglowodany przyswajalne (g)
7.06
10.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.11
16.66
Tłuszcze nasycone (g)
5.64
8.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
8.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
5.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
2.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
296.01
444.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
161.64
242.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.03
3.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.62
2.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.91
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
153.40
230.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.18
Ryboflawina (mg)
0.41
0.61
Niacyna (mg)
0.64
0.97
Foliany (µg (mcg))
52.12
78.18
Beta karoten (µg (mcg))
98.38
147.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
112.71
169.06
Potas (mg)
138.66
207.99
Wapń (mg)
57.50
86.24
Fosfor (mg)
172.81
259.22
Magnez (mg)
14.63
21.95
Żelazo (mg)
1.87
2.80
Cynk (mg)
1.13
1.70
Miedź (mg)
0.08
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z thermomixa 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z thermomixa

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
10 ml
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 550
12 g
2 łyżeczki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 12 g
Masło
6 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 6 g
Szczypiorek
5 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
18.50