Omlet sernikowy

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet sernikowy z owocami
Omlet sernikowy
Omlet sernikowy to wspaniała propozycja na pyszny omlet z twarogiem. Dodatek twarogu sprawia, że omlet nabiera bardziej kremowej konsystencji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
483 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
  • Truskawki (130 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na omlet sernikowy krok po kroku

Do miski wybij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej masy.

Dodaj twaróg, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Zmiksuj krótko do połączenia składników.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Wlej masę na omlet i smaż przez 4-5 minut z jednej strony.

Omlet podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz pokrojonych w plastry truskawek.

Jak oceniasz przepis na omlet sernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat omleta sernikowego

Omlet sernikowy to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Pyszny puszysty omlet podać można z wieloma różnymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Przepis na omlet sernikowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier, twaróg tłusty, proszek do pieczenia, masło, jogurt naturalny, truskawki.

Jak zrobić omlet sernikowy? Do miski wybij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej masy. Dodaj twaróg, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Wlej masę na omlet i smaż przez 4-5 minut z jednej strony. Omlet podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz pokrojonych w plastry truskawek.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszny omlet sprawdzi się doskonale na śniadanie dla całej rodziny. Najlepszy omlet można podać także dla dzieci. Omlet na słodko będzie doskonałym deserem lub bazą do delikatnego ciasta. Omlet z twarożkiem zawiera dużą ilość białka i świetnie sprawdzi się jako posiłek po intensywnym treningu. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień. Jednak przygotowany na świeżo jest smaczniejszy.

Alergeny w omlecie sernikowym

Lista alergenów dla omleta sernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze omleta sernikowego

na 100g gotowej potrawy

Omlet sernikowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Nie powinny spożywać go osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
134.34
483.63
Białko (g)
8.18
29.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
16.49
59.36
Węglowodany przyswajalne (g)
16.10
57.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
4.06
14.60
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
9.74
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
4.86
Cholesterol (mg)
94.40
339.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
156.87
564.74
Potas (mg)
178.59
642.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.26
368.13
Żelazo (mg)
0.95
3.41
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta sernikowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta sernikowego

Koszt składników
26.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Truskawki
130 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
26.90