Omlet sernikowy
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Truskawki (130 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
Przepis na omlet sernikowy krok po kroku
Do miski wybij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej masy.
Dodaj twaróg, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Zmiksuj krótko do połączenia składników.
Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
Wlej masę na omlet i smaż przez 4-5 minut z jednej strony.
Omlet podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz pokrojonych w plastry truskawek.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta sernikowego
Omlet sernikowy to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Pyszny puszysty omlet podać można z wieloma różnymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Przepis na omlet sernikowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier, twaróg tłusty, proszek do pieczenia, masło, jogurt naturalny, truskawki.
Jak zrobić omlet sernikowy? Do miski wybij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej masy. Dodaj twaróg, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Wlej masę na omlet i smaż przez 4-5 minut z jednej strony. Omlet podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz pokrojonych w plastry truskawek.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując pyszny omlet sprawdzi się doskonale na śniadanie dla całej rodziny. Najlepszy omlet można podać także dla dzieci. Omlet na słodko będzie doskonałym deserem lub bazą do delikatnego ciasta. Omlet z twarożkiem zawiera dużą ilość białka i świetnie sprawdzi się jako posiłek po intensywnym treningu. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień. Jednak przygotowany na świeżo jest smaczniejszy.
Alergeny w omlecie sernikowym
Lista alergenów dla omleta sernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze omleta sernikowego
Omlet sernikowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Nie powinny spożywać go osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.