Omlet owsiany
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (30 ml)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (30 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na omlet owsiany krok po kroku
Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozmieszaj. Połącz je z mlekiem i mąką owsianą.
Na patelni rozgrzej olej i wylej na nią masę omletową.
Poczekaj, aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.
Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko bez ubijania
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta owsianego
Omlet owsiany to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. W takim wydaniu zawiera sporo błonnika i syci na naprawdę długo. Smakuje na słodko i na słono. Zwłaszcza podany ze świeżymi owocami lub warzywami. Jest lekki, prosty i smaczny. Do przyrządzenia tego dania wystarczy tylko kilka produktów, a całość smakuje fantastycznie. Zwłaszcza podana na ciepło. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami czy warzywami. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami. Ze względu na duży udział białka jest niezwykle sycący.
Przepis na omlet owsiany będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Jest niskokaloryczny, a bardzo sycący. W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji robi się go z mąki owsianej, która zawiera więcej witamin i składników mineralnych. Omlet robi się głównie z jajek, dlatego należy wybierać te o najlepszej jakości. Idealnie sprawdzą się jajka ekologiczne, które zawierają znacznie więcej dobroczynnych kwasów Omega 3, wpływających pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy, a także na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet owsiany, który będzie smaczny, a przy okazji dobry dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do przygotowania najlepiej sprawdzi się mąka owsiana. W przypadku jej braku można też wykorzystać płatki owsiane, które wystarczy zmiksować na proszek. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jest pyszny i niezwykle odżywczy. To dobry wybór dla osób, które uwielbiają proste przepisy z jajkami. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w szafce. Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut. W dodatku można go podawać z wieloma różnymi produktami, wiec za każdym razem smakuje inaczej.
Alergeny w omlecie owsiany
Lista alergenów dla omleta owsianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze omleta owsianego
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.