Omlet owsiany

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet owsiany z warzywami
Omlet owsiany
Omlet owsiany to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. W takim wydaniu zawiera sporo błonnika i syci na naprawdę długo. Smakuje na słodko i na słono.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
405 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (30 ml)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (30 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na omlet owsiany krok po kroku

Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozmieszaj. Połącz je z mlekiem i mąką owsianą.

Na patelni rozgrzej olej i wylej na nią masę omletową.

Poczekaj, aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.

Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na omlet owsiany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat omleta owsianego

Omlet owsiany to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. W takim wydaniu zawiera sporo błonnika i syci na naprawdę długo. Smakuje na słodko i na słono. Zwłaszcza podany ze świeżymi owocami lub warzywami. Jest lekki, prosty i smaczny. Do przyrządzenia tego dania wystarczy tylko kilka produktów, a całość smakuje fantastycznie. Zwłaszcza podana na ciepło. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami czy warzywami. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami. Ze względu na duży udział białka jest niezwykle sycący.

Przepis na omlet owsiany będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Jest niskokaloryczny, a bardzo sycący. W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji robi się go z mąki owsianej, która zawiera więcej witamin i składników mineralnych. Omlet robi się głównie z jajek, dlatego należy wybierać te o najlepszej jakości. Idealnie sprawdzą się jajka ekologiczne, które zawierają znacznie więcej dobroczynnych kwasów Omega 3, wpływających pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy, a także na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet owsiany, który będzie smaczny, a przy okazji dobry dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do przygotowania najlepiej sprawdzi się mąka owsiana. W przypadku jej braku można też wykorzystać płatki owsiane, które wystarczy zmiksować na proszek. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jest pyszny i niezwykle odżywczy. To dobry wybór dla osób, które uwielbiają proste przepisy z jajkami. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w szafce. Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut. W dodatku można go podawać z wieloma różnymi produktami, wiec za każdym razem smakuje inaczej.

Alergeny w omlecie owsiany

Lista alergenów dla omleta owsianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze omleta owsianego

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
231.62
405.34
Białko (g)
10.40
18.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
11.88
20.79
Węglowodany przyswajalne (g)
10.82
18.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
15.55
27.21
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
6.33
Tłuszcze nienasycone (g)
11.93
20.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.06
14.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.87
6.78
Cholesterol (mg)
222.49
389.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
108.59
190.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.37
2.39
Witamina E (mg)
0.63
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
108.59
190.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.46
58.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.49
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
93.84
164.22
Potas (mg)
168.00
294.00
Wapń (mg)
62.65
109.64
Fosfor (mg)
207.73
363.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.43
56.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
2.96
Cynk (mg)
1.36
2.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta owsianego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta owsianego

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
30 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 30 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
24.50