Omlet na słono

Opublikowano: 11.05.2021 r., 17:02 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet na słono znajduje się na patelni. Patelnia jest umieszczona na kratce do studzenia.
Omlet na słono
Omlet na słono to pomysł na szybki i prosty do przygotowania posiłek. Omlet można podać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Sprawdź, jak zrobić omlet na słono!
Przygotowanie 15 min
421 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Szczypiorek 3 łyżki (15 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (35 ml)
  • Ser gouda W kostce (30 g)
  • Szynka wieprzowa 3 plastry (36 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rózga, miska, patelnia

Przepis na omlet na słono krok po kroku

Szczypiorek posiekaj.

Szynkę pokrój w kostkę lub w słupki.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Jajka wbij do miski i dobrze je roztrzep. Dodaj mleko, szczypiorek, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj szynkę i podsmażaj do momentu, aż się przyrumieni.

Na szynkę wylej masę jajeczną i całość szybko zamieszaj łopatką. Gdy boki omletu będą odchodzić od patelni, a spód będzie rumiany (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 min.

Gotowy omlet wyłóż na talerz i podawaj gorący.

Jak oceniasz przepis na omlet na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat omletu na słono

Omlet na słono można przygotować na śniadanie, drugie śniadanie lub kolacje. Jest to pomysł na zdrowy i prosty posiłek. Jak zrobić omlet na słono? Przede wszystkim należy przygotować masę z jajek i mleka. W tym celu należy bardzo dobrze roztrzepać jajka. Po dodaniu i wymieszaniu wszystkich składników gotową masę należy przelać na dobrze rozgrzaną patelnię. Powierzchnia patelni nie musi być pokryta dużą ilością tłuszczu.

Omlet możesz przygotować z pieczarkami i żółtym serem, ale bardzo dobry będzie też ze szpinakiem, szynką i serem feta. Odpowiednim dodatkiem będą pomidorki koktajlowe lub czarne oliwki. Zamiast szynki możesz zdecydować się na piersi z kurczaka lub wędzony boczek.

Tak naprawdę omlet można przygotować z wielu produktów. Bardzo często do jajek i mleka dodaje się po prostu to, co zalega w lodówce. Może to być zarówno szynka, jak i żółty ser, parówki czy kiełbasa.

Najlepiej przygotowuje się omlety na patelni z przywierającą powłoką. Mięso warto przysmażać na oleju, ale omlet można też usmażyć na maśle klarowanym. Mleko możesz wymienić na śmietanę lub jogurt naturalny.

Nie wszystkie składniki na omlet trzeba od razu mieszać w masie jajecznej. Dodatki, takie jak np. przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, możesz umieścić na jajkach już rozlanych po patelni. Z kolei gotowy omlet można posypać szczypiorkiem lub startym serem.

Puszysty omlet można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Aby zrobić taki omlet, potrzebne będą: jajka, mąka pszenna, mleko, sól oraz masło lub olej. Istotne jest bardzo to, aby w osobnej misce upić białka na sztywną pianę i dopiero potem delikatnie wymieszać je z roztrzepanym żółtkiem z mąką i mlekiem. To ciasto na omlet przygotowuje się bardzo szybko.

Przepis na omlet na słono jest prosty i szybki do zrobienia. Omlet wychodzi pyszny, a w zależności od wybranych przypraw, może być ostry lub łagodny. Jeżeli zależy ci na tym, aby omlet był jak najbardziej fit, użyj małej ilości tłuszczu do natłuszczenia patelni oraz wybierz odpowiednie dodatki do tego dania.

Alergeny w omlecie na słono

Lista alergenów dla omletu na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze omletu na słono

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
191.61
421.53
Białko (g)
13.02
28.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
1.65
3.64
Węglowodany przyswajalne (g)
1.50
3.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
14.47
31.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.30
11.66
Tłuszcze nienasycone (g)
9.17
20.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.67
14.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.51
5.51
Cholesterol (mg)
196.25
431.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
120.69
265.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.69
8.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.27
2.79
Witamina E (mg)
0.56
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
106.83
235.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.74
69.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
166.20
365.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
321.36
706.99
Potas (mg)
179.46
394.81
Wapń (mg)
139.66
307.24
Fosfor (mg)
219.22
482.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.79
36.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
2.52
Cynk (mg)
1.57
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu na słono 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu na słono

Koszt składników
27.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szczypiorek
15 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Mleko 2%
35 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 35 ml
Ser gouda
30 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 g
Szynka wieprzowa
36 g
3 plastry
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 36 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
27.70