Omlet na słono
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Szczypiorek - 3 łyżki (15 g)
- Mleko 2% - 3 łyżki (35 ml)
- Ser gouda - W kostce (30 g)
- Szynka wieprzowa - 3 plastry (36 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na omlet na słono krok po kroku
Szczypiorek posiekaj.
Szynkę pokrój w kostkę lub w słupki.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Jajka wbij do miski i dobrze je roztrzep. Dodaj mleko, szczypiorek, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj szynkę i podsmażaj do momentu, aż się przyrumieni.
Na szynkę wylej masę jajeczną i całość szybko zamieszaj łopatką. Gdy boki omletu będą odchodzić od patelni, a spód będzie rumiany (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 min.
Gotowy omlet wyłóż na talerz i podawaj gorący.
Więcej informacji na temat omletu na słono
Omlet na słono można przygotować na śniadanie, drugie śniadanie lub kolacje. Jest to pomysł na zdrowy i prosty posiłek. Jak zrobić omlet na słono? Przede wszystkim należy przygotować masę z jajek i mleka. W tym celu należy bardzo dobrze roztrzepać jajka. Po dodaniu i wymieszaniu wszystkich składników gotową masę należy przelać na dobrze rozgrzaną patelnię. Powierzchnia patelni nie musi być pokryta dużą ilością tłuszczu.
Omlet możesz przygotować z pieczarkami i żółtym serem, ale bardzo dobry będzie też ze szpinakiem, szynką i serem feta. Odpowiednim dodatkiem będą pomidorki koktajlowe lub czarne oliwki. Zamiast szynki możesz zdecydować się na piersi z kurczaka lub wędzony boczek.
Tak naprawdę omlet można przygotować z wielu produktów. Bardzo często do jajek i mleka dodaje się po prostu to, co zalega w lodówce. Może to być zarówno szynka, jak i żółty ser, parówki czy kiełbasa.
Najlepiej przygotowuje się omlety na patelni z przywierającą powłoką. Mięso warto przysmażać na oleju, ale omlet można też usmażyć na maśle klarowanym. Mleko możesz wymienić na śmietanę lub jogurt naturalny.
Nie wszystkie składniki na omlet trzeba od razu mieszać w masie jajecznej. Dodatki, takie jak np. przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, możesz umieścić na jajkach już rozlanych po patelni. Z kolei gotowy omlet można posypać szczypiorkiem lub startym serem.
Puszysty omlet można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Aby zrobić taki omlet, potrzebne będą: jajka, mąka pszenna, mleko, sól oraz masło lub olej. Istotne jest bardzo to, aby w osobnej misce upić białka na sztywną pianę i dopiero potem delikatnie wymieszać je z roztrzepanym żółtkiem z mąką i mlekiem. To ciasto na omlet przygotowuje się bardzo szybko.
Przepis na omlet na słono jest prosty i szybki do zrobienia. Omlet wychodzi pyszny, a w zależności od wybranych przypraw, może być ostry lub łagodny. Jeżeli zależy ci na tym, aby omlet był jak najbardziej fit, użyj małej ilości tłuszczu do natłuszczenia patelni oraz wybierz odpowiednie dodatki do tego dania.
Alergeny w omlecie na słono
Lista alergenów dla omletu na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser gouda
Wartości odżywcze omletu na słono
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.