Omlet na słodko z bananem

Opublikowano: 24.03.2022 r., 11:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet na słodko z bananem
Omlet na słodko z bananem
Puszysty i pyszny omlet na słodko z bananem to coś, co jest dobre na śniadanie. Zrób go dla dzieci, a zobaczysz, że szybko zniknie z talerza.
Przygotowanie 10 min
543 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Banan 1 sztuka (120 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Mleko 2% (45 ml)
  • Cukier (15 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska, patelnia

Przepis na omlet na słodko z bananem krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Żółtka, cukier, mąkę, mleko, banana zblenduj blenderem.

Dodaj na końcu ubite białka i wymieszaj łyżką.

Rozgrzej masło na patelni.

Masę na omleta wylej na gorącą patelnię i smaż do ścięcia.

Gdy omlet będzie złocisty, przekręć go na drugą stronę.

Jak oceniasz przepis na omlet na słodko z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat omleta na słodko z bananem

Puszysty i pyszny omlet na słodko z bananem to coś, co jest dobre na śniadanie. Zrób go dla dzieci, a zobaczysz, że szybko zniknie z talerza. To idealna propozycja na śniadania. Przepis na omlet na słodko z bananem jest bardzo prosty, a do tego szybki. Jest dobry dla każdego, nawet dla najbardziej wybrednych. Ten jajeczny omlet jest lekki i delikatny – świetny dla dzieci. Pasuje do niego sporo dodatków. Dzięki temu możesz przygotować smaczne, słodkie danie. Jak zrobisz omlet na słodko z bananem na śniadanie, masz ekspresowy i pyszny posiłek. Najlepszy jest na ciepło.

Jajeczny omlet na słodko z bananem charakteryzuje się tym, że ma puszystą konsystencję. Przepis na omlet na słodko z bananem zawiera banany, jajka, mleko, mąkę i cukier. Dzięki zmiksowanym białkom jest super. Lekki, smaczny i delikatny. Pasują do niego banany, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem czy jogurt.

Zrobienie pysznego, jajecznego omleta na słodko to kwestia kilku minut. Dobry omlet na słodko z bananem to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jest puszysty. Jak zrobić omlet na słodko z bananem? By był puszysty, ważna jest jedna rzecz – ubicie białek. Do przepisu na omlet na słodko z bananem białka muszą być starannie oddzielone. Kluczowa rzecz to oddzielić je od żółtek tak, by nie trafiła do nich nawet odrobina żółtka. Poza tym, zimne białko ubije się znacznie lepiej i szybciej. Zatem po oddzieleniu białek od żółtek dodaj do białek sól i dobrze je ubij. By omlet na słodko z bananem był bardzo puszysty, białka powinny być sztywne. Następny krok to zblendowanie banana, żółtek, cukru, mąki i mleka. Do zblendowanej na gładko masy dodaj białka i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką. Na patelnię wyłóż masło, a następnie rozgrzej je bardzo dobrze. Wlej masę na patelnię i smaż omlet. Można przykryć patelnię przykrywką. Nie smaż na zbyt wysokiej mocy palnika. Omlet wtedy mógłby się spalić. Gdy omlet zetnie się, przewróć go na drugą stronę i smaż przez chwilę, aż złapie rumiany kolor.

Taki omlet ma wysoki indeks glikemiczny. Możesz obniżyć jego wartość. Jak zrobić omlet na słodko z bananem, by miał więcej wartości odżywczych? Gdy robisz zdrowe posiłki dla dziecka, warto przepis lekko zmodyfikować. Pierwsza zmiana to zastąpienie cukru erytrytolem. Kolejna rada to wymiana mąki pszennej o typie 500, na typ wyższy – najlepiej powyżej 1850. Takie małe zmiany wpływają na wartość odżywczą – zwiększają ilość witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Jednocześnie zmniejszy się wyżej wspomniany indeks glikemiczny.

Alergeny w omlecie na słodko z bananem

Lista alergenów dla omleta na słodko z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omleta na słodko z bananem

na 100g gotowej potrawy

Ten omlet to dobry posiłek, który dostarczy białko, tłuszcz i węglowodany. Dzięki bananom dostarczysz między innymi magnez i potas. Jest także lekki, doskonały także dla najmłodszych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
164.62
543.25
Białko (g)
6.34
20.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
20.35
67.14
Węglowodany przyswajalne (g)
19.40
64.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
3.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
6.74
22.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.79
12.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.96
9.75
Cholesterol (mg)
134.18
442.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
91.20
300.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.19
10.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
2.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.62
295.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.39
Ryboflawina (mg)
0.46
1.51
Niacyna (mg)
0.76
2.50
Foliany (µg (mcg))
36.39
120.10
Beta karoten (µg (mcg))
15.71
51.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
53.39
176.20
Potas (mg)
209.65
691.85
Wapń (mg)
39.56
130.55
Fosfor (mg)
99.41
328.05
Magnez (mg)
18.72
61.77
Żelazo (mg)
1.18
3.91
Cynk (mg)
0.64
2.11
Miedź (mg)
0.07
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta na słodko z bananem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta na słodko z bananem

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mleko 2%
45 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
25.80