Omlet na słodko z bananem
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Mleko 2% (45 ml)
- Cukier (15 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na omlet na słodko z bananem krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Żółtka, cukier, mąkę, mleko, banana zblenduj blenderem.
Dodaj na końcu ubite białka i wymieszaj łyżką.
Rozgrzej masło na patelni.
Masę na omleta wylej na gorącą patelnię i smaż do ścięcia.
Gdy omlet będzie złocisty, przekręć go na drugą stronę.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta na słodko z bananem
Puszysty i pyszny omlet na słodko z bananem to coś, co jest dobre na śniadanie. Zrób go dla dzieci, a zobaczysz, że szybko zniknie z talerza. To idealna propozycja na śniadania. Przepis na omlet na słodko z bananem jest bardzo prosty, a do tego szybki. Jest dobry dla każdego, nawet dla najbardziej wybrednych. Ten jajeczny omlet jest lekki i delikatny – świetny dla dzieci. Pasuje do niego sporo dodatków. Dzięki temu możesz przygotować smaczne, słodkie danie. Jak zrobisz omlet na słodko z bananem na śniadanie, masz ekspresowy i pyszny posiłek. Najlepszy jest na ciepło.
Jajeczny omlet na słodko z bananem charakteryzuje się tym, że ma puszystą konsystencję. Przepis na omlet na słodko z bananem zawiera banany, jajka, mleko, mąkę i cukier. Dzięki zmiksowanym białkom jest super. Lekki, smaczny i delikatny. Pasują do niego banany, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem czy jogurt.
Zrobienie pysznego, jajecznego omleta na słodko to kwestia kilku minut. Dobry omlet na słodko z bananem to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jest puszysty. Jak zrobić omlet na słodko z bananem? By był puszysty, ważna jest jedna rzecz – ubicie białek. Do przepisu na omlet na słodko z bananem białka muszą być starannie oddzielone. Kluczowa rzecz to oddzielić je od żółtek tak, by nie trafiła do nich nawet odrobina żółtka. Poza tym, zimne białko ubije się znacznie lepiej i szybciej. Zatem po oddzieleniu białek od żółtek dodaj do białek sól i dobrze je ubij. By omlet na słodko z bananem był bardzo puszysty, białka powinny być sztywne. Następny krok to zblendowanie banana, żółtek, cukru, mąki i mleka. Do zblendowanej na gładko masy dodaj białka i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką. Na patelnię wyłóż masło, a następnie rozgrzej je bardzo dobrze. Wlej masę na patelnię i smaż omlet. Można przykryć patelnię przykrywką. Nie smaż na zbyt wysokiej mocy palnika. Omlet wtedy mógłby się spalić. Gdy omlet zetnie się, przewróć go na drugą stronę i smaż przez chwilę, aż złapie rumiany kolor.
Taki omlet ma wysoki indeks glikemiczny. Możesz obniżyć jego wartość. Jak zrobić omlet na słodko z bananem, by miał więcej wartości odżywczych? Gdy robisz zdrowe posiłki dla dziecka, warto przepis lekko zmodyfikować. Pierwsza zmiana to zastąpienie cukru erytrytolem. Kolejna rada to wymiana mąki pszennej o typie 500, na typ wyższy – najlepiej powyżej 1850. Takie małe zmiany wpływają na wartość odżywczą – zwiększają ilość witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Jednocześnie zmniejszy się wyżej wspomniany indeks glikemiczny.
Alergeny w omlecie na słodko z bananem
Lista alergenów dla omleta na słodko z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze omleta na słodko z bananem
Ten omlet to dobry posiłek, który dostarczy białko, tłuszcz i węglowodany. Dzięki bananom dostarczysz między innymi magnez i potas. Jest także lekki, doskonały także dla najmłodszych.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.