Przepis na omlet kakaowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, sitko, miska, miseczka, patelnia

Białka oddziel od żółtek.

Mąkę wymieszaj z kakao.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę. Następnie dodaj żółtka i cukier, miksuj przez chwilę na niskich obrotach.

Odłóż mikser i dodaj mąkę z kakao. Delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło. Następnie wlej masę jajeczną. Gdy omlet będzie odchodził od boków patelni, a spód będzie ścięty (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.

Gotowy omlet umieść na talerzu. Podawaj na ciepło ze śmietaną i odrobiną cukru pudru.

Omlet kakaowy znajduje się na niebieskim talerzu.
Omlet kakaowy
Koszt przygotowania dania
4.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
541 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Omlet kakaowy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie kakaowym

Omlet kakaowy to ciekawy pomysł na śniadanie na słodko. Taki omlet można podać z różnymi dodatkami, więc za każdym razem można go jeść z czymś innym i będzie smakować nieco inaczej. Omlet z kakao jest idealny dla dzieci, ale dorośli też bardzo chętnie sięgają po tak pyszne śniadanie. Czekoladowy omlet bardzo szybko znika z talerza!

Jak zrobić omlet kakaowy? Przede wszystkim należy zacząć od rozdzielnie białek od żółtek i ubicia tych pierwszy na pianę. Gdy białka ze szczyptą soli się ubiją, można dodać żółtka, a potem cukier. Należy miksować tylko do połączenia się składników. Mąkę z kakao najlepiej delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej szpatułki. Tak przygotowaną masę można wlać na rozgrzaną patelnię z masłem.

Omlet można usmażyć na różne sposoby. Możesz (tak jak w tym przepisie) przypiec pierwszą stronę, a potem odwrócić omlet (np. za pomocą talerza) na drugą stronę i podsmażać ją jeszcze przez chwilę. Gdy i ta strona się zetnie, można wyłożyć omlet na talerz i podać z wybranymi dodatkami. Omlet można też usmażyć z jednej strony, a potem złożyć na pół, aby góra się ścięła. Dobrym rozwiązaniem jest również przykryciem patelni tuż po wlaniu masy jajeczno-kakaowej, a wtedy wierzch również się zetnie.

Ten przepis na omlet kakaowy możesz zmodyfikować. Zamiast cukru wanilinowego możesz dać ekstrakt z wanilii. Zamiast masła możesz zdecydować się na inny tłuszcz, na którym usmażysz omlet. Możesz pokusić się na przygotowanie omletu czekoladowego z bananem. Gdy wylejesz kakaową masę na patelnię, po chwili należy umieścić na niej kawałki banana. Ciekawą opcją byłby też fit omlet z płatkami owsianymi.

Omlet kakaowy jest prosty do przygotowania, a to właśnie nim możesz zachęcić dzieci do jedzenia śniadań. Czekoladowy omlet będzie dobrze smakować nie tylko ze śmietaną i cukrem pudrem, ale też ze świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, borówkami, brzoskwiniami, bananami) i z syropem (m.in. daktylowym, klonowym, czekoladowym, truskawkowym). Taki omlet można podać też z ulubionym dżemem, konfiturą lub miodem.

Wartości odżywcze omletu kakaowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
216.43 kcal
541.08 kcal

Węglowodany w omlecie kakaowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
17.98 g
44.96 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.51 g
41.27 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
12.06 g
30.14 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
6.61 g
16.52 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy, cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet kakaowy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Ryboflawina
0.37 mg
0.92 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet kakaowy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
97.64 mg
244.09 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
175.22 mg
438.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
53.78 mg
134.46 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
177.94 mg
444.84 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
2.20 mg
5.49 mg
Brak danych dla: masło klarowane, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
1.25 mg
3.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.54 mg
Brak danych dla: masło klarowane, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu kakaowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie kakaowym

Lista alergenów dla omletu kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania omletu kakaowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmir M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
22 g
1 i 1/2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 22 g
Masło klarowane
8 g
1 łyżeczka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 8 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.80
Jak oceniasz przepis na omlet kakaowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób