Przepis na omlet kakaowy krok po kroku
- Jajko 3 szt. 3 jajka rozmir M
- Kakao 16% (proszek) 10 g 1 łyżka
- Mąka pszenna typ 500 22 g 1 i 1/2 łyżki
- Masło klarowane 8 g 1 łyżeczka
- Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
- Śmietana 18% 25 g 1 łyżka
- Cukier puder 5 g
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę wymieszaj z kakao.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę. Następnie dodaj żółtka i cukier, miksuj przez chwilę na niskich obrotach.
Odłóż mikser i dodaj mąkę z kakao. Delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło. Następnie wlej masę jajeczną. Gdy omlet będzie odchodził od boków patelni, a spód będzie ścięty (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.
Gotowy omlet umieść na talerzu. Podawaj na ciepło ze śmietaną i odrobiną cukru pudru.
Często zadawane pytania
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet francuski
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko

(liczba kalorii)
Omlet kakaowy - cechy przepisu
Więcej o omlecie kakaowym
Omlet kakaowy to ciekawy pomysł na śniadanie na słodko. Taki omlet można podać z różnymi dodatkami, więc za każdym razem można go jeść z czymś innym i będzie smakować nieco inaczej. Omlet z kakao jest idealny dla dzieci, ale dorośli też bardzo chętnie sięgają po tak pyszne śniadanie. Czekoladowy omlet bardzo szybko znika z talerza!
Jak zrobić omlet kakaowy? Przede wszystkim należy zacząć od rozdzielnie białek od żółtek i ubicia tych pierwszy na pianę. Gdy białka ze szczyptą soli się ubiją, można dodać żółtka, a potem cukier. Należy miksować tylko do połączenia się składników. Mąkę z kakao najlepiej delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej szpatułki. Tak przygotowaną masę można wlać na rozgrzaną patelnię z masłem.
Omlet można usmażyć na różne sposoby. Możesz (tak jak w tym przepisie) przypiec pierwszą stronę, a potem odwrócić omlet (np. za pomocą talerza) na drugą stronę i podsmażać ją jeszcze przez chwilę. Gdy i ta strona się zetnie, można wyłożyć omlet na talerz i podać z wybranymi dodatkami. Omlet można też usmażyć z jednej strony, a potem złożyć na pół, aby góra się ścięła. Dobrym rozwiązaniem jest również przykryciem patelni tuż po wlaniu masy jajeczno-kakaowej, a wtedy wierzch również się zetnie.
Ten przepis na omlet kakaowy możesz zmodyfikować. Zamiast cukru wanilinowego możesz dać ekstrakt z wanilii. Zamiast masła możesz zdecydować się na inny tłuszcz, na którym usmażysz omlet. Możesz pokusić się na przygotowanie omletu czekoladowego z bananem. Gdy wylejesz kakaową masę na patelnię, po chwili należy umieścić na niej kawałki banana. Ciekawą opcją byłby też fit omlet z płatkami owsianymi.
Omlet kakaowy jest prosty do przygotowania, a to właśnie nim możesz zachęcić dzieci do jedzenia śniadań. Czekoladowy omlet będzie dobrze smakować nie tylko ze śmietaną i cukrem pudrem, ale też ze świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, borówkami, brzoskwiniami, bananami) i z syropem (m.in. daktylowym, klonowym, czekoladowym, truskawkowym). Taki omlet można podać też z ulubionym dżemem, konfiturą lub miodem.
Wartości odżywcze omletu kakaowego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w omlecie kakaowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na omlet kakaowy
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na omlet kakaowy
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlecie kakaowym
Lista alergenów dla omletu kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 18%