Omlet grzybek

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet grzybek na patelni
Omlet grzybek
Omlet grzybek zawdzięcza nazwę swojemu kształtowi, który przypomina kapelusz grzyba. Jest niezwykle puszysty, miękki i bardzo smaczny. To idealny wybór na śniadanie.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
930 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (70 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na omlet grzybek krok po kroku

Białka i żółtka rozdziel do osobnych miseczek. Białka ubij na sztywną masę.

Do żółtek dodaj mąkę, mleko i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.

Białka dokładnie dołóż do reszty składników, delikatnie je mieszając.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim omlet, aż się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na omlet grzybek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat omleta grzybka

Omlet grzybek zawdzięcza nazwę swojemu kształtowi, który przypomina kapelusz grzyba. Jest niezwykle puszysty, miękki i bardzo smaczny. To idealny wybór na śniadanie. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji na słodki i na słono, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet grzybek, który będzie smaczny, a przy okazji łatwy to te sprawdzony przepis będzie doskonałą inspiracją. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut. To danie, choć bardzo proste zachwyca wspaniałą kompozycją smakową, a także niezwykle delikatną formą. Całość można przygotować w ekspresowym czasie, dlatego może gościć w menu nawet każdego dnia. Robi się go niezwykle prosto, tylko z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni.

Przepis na omlet grzybek to świetny pomysł na pyszny posiłek, który będzie dobry nawet dla dzieci. Powstaje z niego niezwykle smaczne danie, które choć proste, wcale nie nudzi. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. W dodatku robi się je tylko z kilku podstawowych produktów. Usmażone jajka połączone z odrobiną mleka i mąki tworzą niezwykle smaczne połączenie, do którego chce się wracać bardzo często. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić, jeszcze bardziej fit wersję wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. Można też zastąpić mąkę pszenną wersją pełnoziarnistą lub owsianą albo żytnią. Ten omlet jest niezwykle uniwersalny, bo można go zrobić zarówno w formie a słodko, jak i wytrawnej. Wystarczy dodać cukier lub go pominąć. W wersji odchudzonej dobrze jest, zamiast cukru postawić na słodzik, który nie tylko dosłodzi całą potrawę, ale również sprawi, że będzie miała mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny, więc będzie dobrym wyborem nawet dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową. Omlet najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub warzywami, w zależności od wersji.

Alergeny w omlecie grzybku

Lista alergenów dla omleta grzybka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze omleta grzybka

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
258.35
930.06
Białko (g)
7.57
27.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
21.03
75.71
Węglowodany przyswajalne (g)
21.03
75.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
15.96
57.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
10.22
Tłuszcze nienasycone (g)
13.12
47.24
Cholesterol (mg)
113.30
407.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.97
3.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
4.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.08
151.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
56.01
201.65
Potas (mg)
118.88
427.96
Wapń (mg)
62.86
226.31
Fosfor (mg)
117.12
421.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.41
51.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
5.66
Cynk (mg)
0.73
2.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta grzybka 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta grzybka

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
21.00