Omlet czekoladowy

Opublikowano: 23.04.2022 r., 13:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty omlet z czekoladą
Omlet czekoladowy
Omlet nie koniecznie musi być w wersji wytrawnej z warzywami, poznaj mój przepis na omlet na słodko i przekonaj się, jak pyszne może być połączenie jajek z owocami.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
259 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1/2 opakowania (90 g)
  • Banan - 1 sztuka (120 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na omlet czekoladowy krok po kroku

Jajka rozbij do miseczki, roztrzep i wymieszaj z kakao.

Wylej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.

Omlet podawaj z kawałkami banana i jogurtem.

Jak oceniasz przepis na omlet czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat omletu czekoladowemu

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet czekoladowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, kakao i ulubione dodatki. Ja postawiłam na banana z jogurtem naturalnym, który idealnie pasuje co czekoladowego smaku. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet czekoladowy. Będzie idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla Ciebie jako fit śniadanie. Omlet z owocami w środku jest puszysty i wilgotny, na pewno zapewni Ci sytość na długie godziny. Wypróbuj mój niezawodny przepis i koniecznie przygotuj omlet z czekoladą w swoim domu jako śniadanie lub deser.

Dokładnie jak zrobić omlet czekoladowy opisuję krok po kroku nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną. Omlet z kakao na słodko będzie pyszny z wszystkimi owocami, o każdej porze roku. Najlepiej wybierać te, które są akurat sezonowe. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w omlecie czekoladowym

Lista alergenów dla omletu czekoladowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze omletu czekoladowemu

na 100g gotowej potrawy

Omlet możesz podawać też z dżemem lub innymi swoimi ulubionymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
129.68
259.37
Białko (g)
7.27
14.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.30
20.59
Węglowodany przyswajalne (g)
8.57
17.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.30
14.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
4.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
9.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
6.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
3.05
Cholesterol (mg)
156.76
313.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
70.94
141.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.83
5.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.84
1.67
Witamina E (mg)
0.48
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.03
140.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.03
58.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.35
16.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
76.10
152.20
Potas (mg)
258.30
516.61
Wapń (mg)
69.85
139.70
Fosfor (mg)
140.78
281.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.72
59.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
2.36
Cynk (mg)
0.96
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu czekoladowemu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu czekoladowemu

Koszt składników
20.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
90 g
1/2 opakowania
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
20.10