Omlet czekoladowy
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1/2 opakowania (90 g)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na omlet czekoladowy krok po kroku
Jajka rozbij do miseczki, roztrzep i wymieszaj z kakao.
Wylej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.
Omlet podawaj z kawałkami banana i jogurtem.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko bez ubijania
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omletu czekoladowemu
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet czekoladowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, kakao i ulubione dodatki. Ja postawiłam na banana z jogurtem naturalnym, który idealnie pasuje co czekoladowego smaku. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na omlet czekoladowy. Będzie idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla Ciebie jako fit śniadanie. Omlet z owocami w środku jest puszysty i wilgotny, na pewno zapewni Ci sytość na długie godziny. Wypróbuj mój niezawodny przepis i koniecznie przygotuj omlet z czekoladą w swoim domu jako śniadanie lub deser.
Dokładnie jak zrobić omlet czekoladowy opisuję krok po kroku nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną. Omlet z kakao na słodko będzie pyszny z wszystkimi owocami, o każdej porze roku. Najlepiej wybierać te, które są akurat sezonowe. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w omlecie czekoladowym
Lista alergenów dla omletu czekoladowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze omletu czekoladowemu
Omlet możesz podawać też z dżemem lub innymi swoimi ulubionymi dodatkami.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.