Omlet budyniowy

Opublikowano: 26.03.2022 r., 14:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty omlet z kremem
Omlet budyniowy
Omlet budyniowy możesz podawać ze swoimi ulubionymi owocami nie tylko na śniadanie, ale też na słodki deser lub podwieczorek. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
322 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (100 g)
  • Cynamon - 1 łyżka (10 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na omlet budyniowy krok po kroku

Jajka rozbij do miski, dodaj budyń i mąkę. Dodaj jogurt naturalny, całość dokładnie wymieszaj.

Usmaż omlet budyniowy na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Omlet podawaj z drobno pokrojonym jabłkiem i cynamonem.

Jak oceniasz przepis na omlet budyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat omletu budyniowego

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie szybki przepis na omlet budyniowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, odrobinę mąki, jogurt naturalny, budyń śmietankowy lub waniliowy i Twoje ulubione owoce. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek. W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet budyniowy. Będzie to świetna propozycja nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Mój prosty przepis sprawdzi się na śniadanie, dlatego przekonaj się jak zrobić omlet budyniowy.

Jajka wbij do miski, wsyp budyń, mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jogurt naturalny i wymieszaj ciasto rózgą. Usmaż omlet na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony do momentu, aż jajka się zetną.

Po chwili nasz pyszny omlet będzie dobry do spożycia. Możesz podawać go z drobno pokrojonym jabłkiem i cynamonem, będzie też smaczny z innymi owocami. Postaw na swoje ulubione.

Będzie to najlepszy pomysł na kolację lub na śniadanie dla całej swojej rodziny.

Alergeny w omlecie budyniowym

Lista alergenów dla omletu budyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze omletu budyniowego

na 100g gotowej potrawy

Wybierz swój ulubiony smak budyniu. Najlepiej sprawdza się śmietankowy lub waniliowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
161.39
322.79
Białko (g)
6.15
12.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.43
34.87
Węglowodany przyswajalne (g)
14.54
29.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.90
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.59
15.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
4.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.59
11.19
Cholesterol (mg)
146.57
293.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
65.46
130.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.86
127.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.82
67.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.07
26.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
83.89
167.79
Potas (mg)
130.25
260.50
Wapń (mg)
74.11
148.21
Fosfor (mg)
100.07
200.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.00
22.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
3.13
Cynk (mg)
0.69
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu budyniowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu budyniowego

Koszt składników
19.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
10 g
1 łyżka
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
20 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
20 g
2 łyżki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Koszt składników
19.40