Omlet biszkoptowy

Opublikowano: 24.05.2021 r., 14:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
omlet biszkoptowy z polewą czekoladową
Omlet biszkoptowy
Puszysty, delikatny omlet biszkoptowy z owocami, idealny na weekendowe śniadanie, czy podwieczorek dla dzieci. Szybki prosty przepis na najlepsze omlety na słodko.
Przygotowanie 20 min
309 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - pół łyżeczki (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na omlet biszkoptowy krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach.

Dodawaj przesianą mąkę i ksylitol miksując na wolnych obrotach.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Wylej masę jajeczną, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet ok. 4 minut.

Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż 2-3 minuty.

Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.

Jak oceniasz przepis na omlet biszkoptowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat omletu biszkoptowego

Omlet biszkoptowy, czyli inaczej poprostu puszysty biszkopt na słodko z patelni to świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla całej rodziny lub szybki, naturalny podwieczorek dla dziecka. To bardzo pożywny i sycący posiłek, ponieważ jajka są jednym z najlepszych źródeł białka, które syci na długo. Co więcej, jajka to produkt charakteryzujący się wysokim indeksem sytości, czyli wskaźnikiem mówiącym o tym jak długo po spożyciu danego produktu lub posiłku utrzymuje się uczucie najedzenia. Dlatego to też świetna opcja dla osób na dietach odchudzających. Omlet biszkoptowy zaspokaja chęć na słodkie, syci na długo i jest lepszym wyborem niż słodkie, sklepowe przekąski czy słodycze. Składniki niezbędne do jego przygotowania to oczywiście jajka, mąka pszenna, coś do posłodzenia (najlepiej naturalny słodzik, na przykład ksylitol) oraz ulubione dodatki. Osoby stosujące diety bezglutenowe, na przykład z powodu celiakii lub nietolerancji glutenu mogą przygotować omlet biszkoptowy bez mąki pszennej, a z mąką owsianą, migdałową lub kokosową, które naturalnie nie zawierają glutenu. Przepis na omlet biszkoptowy jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną puszystą pianę, stopniowo dodawać żółtka, mąk, ksylitol i masa jajeczna na omlet biszkoptowy gotowa. Możesz usmażyć go na patelni beztłuszczowej, na patelni z odrobiną masła lub upiec w piekarniku. Wiesz już jak zrobić omlet biszkoptowy, najwyższy czas zastanowić się nad dodatkami. Świetnie sprawdzą się wszystkie owoce, najbardziej jagodowe, na przykład jagody, truskawki, maliny, czy borówki. Omlet biszkoptowy możesz podawać też z naturalnym jogurtem. Na etapie przygotowywania masy jajecznej możesz do niej dodać cynamon, kakao, lub ziarenka wanilii dzięki którym omlet będzie miał charakterystyczny, wyjątkowy smak. Omlet możesz podawać również z syropem klonowym lub bitą śmietaną, pamiętaj jednak, że są to bardzo kaloryczne dodatki, które mogą nawet podwoić kaloryczność całego posiłku.

Alergeny w omlecie biszkoptowym

Lista alergenów dla omletu biszkoptowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze omletu biszkoptowego

na 100g gotowej potrawy

Omlet biszkoptowy to danie o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego sprawdzi się u osób z zaburzeniami lipidowymi (na przykład podwyższonym cholesterolem). Masło warto wymienić na olej roślinny, aby ograniczyć podaż tłuszczów zwierzęcych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
193.58
309.73
Białko (g)
10.98
17.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
23.26
37.21
Węglowodany przyswajalne (g)
23.26
37.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
8.17
13.07
Tłuszcze nasycone (g)
3.79
6.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
7.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.96
4.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
2.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
272.04
435.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
124.79
199.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
124.62
199.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
1.47
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.13
85.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.08
3.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
103.30
165.28
Potas (mg)
116.89
187.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.34
69.35
Fosfor (mg)
159.92
255.87
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.43
21.49
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
3.20
Cynk (mg)
1.07
1.72
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu biszkoptowego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu biszkoptowego

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Masło
2 g
pół łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 2 g
Koszt składników
36.00