Przepis na omlet białkowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, patelnia beztłuszczowa, miska

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach.

Dodawaj przesianą mąkę, odżywkę białkową i ksylitol miksując na wolnych obrotach.

Rozgrzej patelnię, wylej masę jajeczną, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet ok. 4 minut.

Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż 2-3 minuty.

Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.

omlet białkowy z owocami
omlet białkowy
Koszt przygotowania dania
3.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
331 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
35

Omlet białkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie białkowym

Omlet białkowy to świetna propozycja na śniadanie, nie tylko dla sportowców. Ten wysokobiałkowy posiłek jest dobrym rozwiązaniem również dla osób odchudzających się, ponieważ białko to składnik o bardzo wysokim indeksie sytości. Mówiąc najprościej, oznacza to, że po zjedzeniu takiego omletu czujemy się najedzeni znacznie dłużej, a to zmniejsza ryzyko podjadania słodkości między posiłkami. Proteinowy omlet z odżywką białkową sam w sobie nie jest też bardzo kaloryczny. To bardzo pożywny i sycący fit posiłek, który możesz przygotować na śniadanie lub po treningu. Jeśli przygotujesz go na słodko z owocami, na przykład z bananem omlet zaspokaja chęć na słodkie, syci na długo i jest lepszym wyborem niż słodkie, sklepowe przekąski czy słodycze. Składniki niezbędne do jego przygotowania nie różnią się znacząco, od tych które wykorzystujesz do tradycyjnego omletu. Potrzebne będą jajka, pszenna mąka, odżywka białkowa w Twoim ulubionym smaku (najlepiej sprawdzi się waniliowa), coś do posłodzenia (najlepiej naturalny słodzik, na przykład ksylitol) oraz ulubione dodatki. Osoby stosujące diety bezglutenowe, na przykład z powodu celiakii lub nietolerancji glutenu mogą przygotować omlet proteinowy bez mąki pszennej, a z mąką owsianą, migdałową lub kokosową, które naturalnie nie zawierają glutenu. Przepis na omlet białkowy jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną puszystą pianę, stopniowo dodawać żółtka, mąkę, odżywkę białkową oraz ksylitol - masa jajeczna na omlet biszkoptowy gotowa. Najlepiej usmażyć go na patelni beztłuszczowej, ewentualnie z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Wiesz już jak zrobić omlet białkowy na śniadanie lub jako posiłek do treningu , najwyższy czas zastanowić się nad dodatkami. Świetnie sprawdzą się wszystkie owoce, najbardziej jagodowe, na przykład jagody, truskawki, maliny, czy borówki. Omlet białkowy możesz podawać też z naturalnym jogurtem. Na etapie przygotowywania masy jajecznej możesz do niej dodać cynamon, kakao, lub ziarenka wanilii dzięki którym omlet będzie miał charakterystyczny, wyjątkowy smak. Omlet białkowy możesz podawać również z syropem klonowym lub bitą śmietaną, pamiętaj jednak, że są to bardzo kaloryczne dodatki, które mogą nawet podwoić kaloryczność i z posiłku fit stworzysz bombę kaloryczną.

Wartości odżywcze omletu białkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
207.00 kcal
331.20 kcal
Białko
14.26 g
22.82 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie białkowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
23.11 g
36.97 g
Węglowodany przyswajalne
22.46 g
35.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
8.12 g
12.99 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet białkowy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.21 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.33 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.44 mg
0.70 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.76 mg
2.81 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
67.09 µg (mcg)
107.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet białkowy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
124.94 mg
199.90 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
210.03 mg
336.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
85.09 mg
136.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
205.48 mg
328.78 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
30.53 mg
48.85 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.62 mg
4.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
1.64 mg
2.62 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu białkowego 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie białkowym

Lista alergenów dla omletu białkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • odżywka białkowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania omletu białkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Odżywka białkowa
15 g
1 miarka
26.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na omlet białkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób