Przepis na omlet bez jajek krok po kroku

Składniki
  • Banan 200 g
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 60 ml
  • Mąka pszenna typ 500 30 g
  • Kakao 16% (proszek) 10 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Olej kokosowy 10 ml
To będzie niezbędne
patelnia duża, blender, pojemnik blendera

Banana zblęduj razem z mlekiem kokosowym. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wlej masę. Smaż na średnim ogniu 5-6 minut z jednej strony.

Podawaj udekorowany świeżymi owocami.

Omlet bez jajek podany z owocami na ozdobnym talerzu.
Omlet bez jajek
Koszt przygotowania dania
2.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
400 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Omlet bez jajek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie bez jajek

Omlet bez jajek to doskonała propozycja na pyszny omlet śniadaniowy. Jest to modyfikacja tradycyjnego omletu jajecznego dla osób, które z różnych powodów nie mogą spożywać jajek. Danie to świetnie sprawdzi się jako posiłek dla wegetarian lub wegan. Dodatkowo jest to wspaniała propozycja na danie bez mleka. Przepis na omlet bez jajek jest bardzo prosty nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania fit omletu bez jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: dojrzałe banany, napój kokosowy, mąka pszenna, kakao, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy.

Jak zrobić dobry omlet bez jajek? Banany zblenduj razem z napojem kokosowym, dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Smaż na oleju kokosowym. Omlet świetnie smakuje ze świeżymi owocami jagodowymi (truskawki, maliny, jagody, czerwona porzeczka), możesz też posmarować go masłem orzechowym i jogurtem roślinnym.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując omlet bez jajek na słodko, to świetny pomysł na fit śniadanie. Omlet możemy serwować dla dzieci jako pożywną przekąskę. Puszysty omlet jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Dodatek owoców jagodowych sprawia, że danie jest pełne substancji o działaniu przeciwutleniających.

Wartości odżywcze omleta bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
133.50 kcal
400.50 kcal
Białko
2.68 g
8.03 g
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie bez jajek

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
24.90 g
74.69 g
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.05 g
66.14 g
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
4.29 g
12.86 g
Tłuszcze nasycone
3.81 g
11.44 g

Składniki mineralne w przepisie na omlet bez jajek

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
7.94 mg
23.81 mg
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej
Potas
602.47 mg
1807.41 mg
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej
Wapń
179.56 mg
538.69 mg
Żelazo
1.43 mg
4.29 mg
Cynk
0.43 mg
1.29 mg
Brak danych dla: napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta bez jajek 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie bez jajek

Lista alergenów dla omleta bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania omleta bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
200 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
60 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej kokosowy
10 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
28.20
Łączny koszt
2.84
Jak oceniasz przepis na omlet bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób