Omelette du fromage

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omelette du fromage podany na talerzyku z figą i rukolą.
Omelette du fromage
Omelette du fromage to przepyszne danie, które wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jest bardzo smaczny, a przy tym naprawdę sycący.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
639 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (15 ml)
  • Szczypiorek 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na omelette du fromage krok po kroku

Do miski wbij jajka i zetrzyj parmezan. Dodaj sól, pieprz i zioła. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pokrojony na drobne kawałki ser pleśniowy.

Całość smaż do ścięcia, następnie przełóż omlet na drugą stronę i lekko przyrumień.

Podawaj udekorowany posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na omelette du fromage
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat omelette du fromage

Omelette du fromage, to francuski omlet na bazie jajek i sera, który smakuje po prostu wybornie. Całość robi się niezwykle prosto i będzie wspaniałą opcją na pyszny i pożywny posiłek. Można go przygotować na śniadanie czy kolację. Dobrze jest dołożyć do niego szczypiorek lub rukolę. To danie proste, jednak wypełnione po brzegi wspaniałym aromatem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omelette du fromage, by był jak najbardziej zbliżony do oryginału, ten przepis na pewno ci w tym pomoże. Całość została lekko urozmaicona, by smak był jeszcze lepszy. Do omleta nie dodaje się jednego, a aż dwóch zupełnie różnych serów, by wzmocnić doznania smakowe i zapachowe. To prawdziwa gratka dla osób, które kochają sery. W takiej wersji, zmieszane razem z jajkiem i tworzące puszysty omlet są po prostu fantastyczne.

Przepis na omelette du fromage jest niezwykle nieskomplikowany, a przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Choć całość nie zabiera zbyt dużo czasu i nie jest pracochłonna, to efekt końcowy prezentuje się naprawdę imponująco. To dlatego, że omlet jest bardzo gęsty i kremowy, a do tego puszysty. Pięknie wygląda na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. To wspaniały wybór również dla początkujących kucharzy, którzy docenią jego prostotę.

W polskiej wersji znany jest głównie jako omlet francuski lub omlet serowy. To dlatego, że jego podstawowym dodatkiem jest właśnie ser. To właśnie jemu zawdzięcza on tak wspaniały smak. Do jego przygotowania można użyć dowolnego gatunku sera, jednak warto skupić się na takich, które dodadzą całości lepszego smaku. Nie sprawdzi się w tym przypadku mozzarella, która choć wspaniale się roztapia nie charakteryzuje się mocnym aromatem, który wzbogaciłby kompozycję smakową omletu. Za to wspaniale sprawdza się parmezan, czy inne długo dojrzewające sery.

Dzięki sporemu udziałowi sera ten omlet jest naprawdę pyszny, a przy tym niezwykle sycący. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, gdyż jest bardzo pożywny i dostarcza sporo tłuszczów. Będzie dobry nawet dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie dodaje się do niego żadnej mąki. Pomimo tego jest naprawdę smaczny. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować go w kilka minut.

Alergeny w omelette du fromage

Lista alergenów dla omelette du fromage przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze omelette du fromage

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak zawiera sporo kwasów nasyconych, dlatego dobrze podawać go ze sporą porcją warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
277.88
639.11
Białko (g)
17.88
41.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
1.76
4.05
Węglowodany przyswajalne (g)
1.60
3.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
21.84
50.24
Tłuszcze nasycone (g)
10.57
24.31
Tłuszcze nienasycone (g)
11.27
25.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.43
21.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
4.23
Cholesterol (mg)
200.29
460.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
171.33
394.07
Witamina B6 (mg)
0.14
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.91
2.10
Witamina C (mg)
3.63
8.35
Witamina D (µg (mcg))
1.12
2.59
Witamina E (mg)
1.43
3.28
Retinol (µg (mcg))
155.21
356.98
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.37
0.84
Niacyna (mg)
0.35
0.80
Foliany (µg (mcg))
37.06
85.24
Beta karoten (µg (mcg))
192.29
442.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
550.81
1266.87
Potas (mg)
154.31
354.92
Wapń (mg)
387.31
890.82
Fosfor (mg)
319.58
735.04
Magnez (mg)
22.08
50.79
Żelazo (mg)
1.17
2.70
Cynk (mg)
1.75
4.03
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny omelette du fromage 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omelette du fromage

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Ser pleśniowy niebieski
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Szczypiorek
15 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
38.50