Omelette du fromage
- Jajko (2 szt.)
- Ser parmezan (50 g)
- Ser pleśniowy niebieski (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Szczypiorek - 1 łyżka (15 g)
Przepis na omelette du fromage krok po kroku
Do miski wbij jajka i zetrzyj parmezan. Dodaj sól, pieprz i zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pokrojony na drobne kawałki ser pleśniowy.
Całość smaż do ścięcia, następnie przełóż omlet na drugą stronę i lekko przyrumień.
Podawaj udekorowany posiekanym szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omelette du fromage
Omelette du fromage, to francuski omlet na bazie jajek i sera, który smakuje po prostu wybornie. Całość robi się niezwykle prosto i będzie wspaniałą opcją na pyszny i pożywny posiłek. Można go przygotować na śniadanie czy kolację. Dobrze jest dołożyć do niego szczypiorek lub rukolę. To danie proste, jednak wypełnione po brzegi wspaniałym aromatem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omelette du fromage, by był jak najbardziej zbliżony do oryginału, ten przepis na pewno ci w tym pomoże. Całość została lekko urozmaicona, by smak był jeszcze lepszy. Do omleta nie dodaje się jednego, a aż dwóch zupełnie różnych serów, by wzmocnić doznania smakowe i zapachowe. To prawdziwa gratka dla osób, które kochają sery. W takiej wersji, zmieszane razem z jajkiem i tworzące puszysty omlet są po prostu fantastyczne.
Przepis na omelette du fromage jest niezwykle nieskomplikowany, a przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Choć całość nie zabiera zbyt dużo czasu i nie jest pracochłonna, to efekt końcowy prezentuje się naprawdę imponująco. To dlatego, że omlet jest bardzo gęsty i kremowy, a do tego puszysty. Pięknie wygląda na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. To wspaniały wybór również dla początkujących kucharzy, którzy docenią jego prostotę.
W polskiej wersji znany jest głównie jako omlet francuski lub omlet serowy. To dlatego, że jego podstawowym dodatkiem jest właśnie ser. To właśnie jemu zawdzięcza on tak wspaniały smak. Do jego przygotowania można użyć dowolnego gatunku sera, jednak warto skupić się na takich, które dodadzą całości lepszego smaku. Nie sprawdzi się w tym przypadku mozzarella, która choć wspaniale się roztapia nie charakteryzuje się mocnym aromatem, który wzbogaciłby kompozycję smakową omletu. Za to wspaniale sprawdza się parmezan, czy inne długo dojrzewające sery.
Dzięki sporemu udziałowi sera ten omlet jest naprawdę pyszny, a przy tym niezwykle sycący. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, gdyż jest bardzo pożywny i dostarcza sporo tłuszczów. Będzie dobry nawet dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie dodaje się do niego żadnej mąki. Pomimo tego jest naprawdę smaczny. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować go w kilka minut.
Alergeny w omelette du fromage
Lista alergenów dla omelette du fromage przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Ser pleśniowy niebieski
Wartości odżywcze omelette du fromage
To zdrowa opcja, jednak zawiera sporo kwasów nasyconych, dlatego dobrze podawać go ze sporą porcją warzyw.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.