Omasta
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Cebula (150 g)
Przepis na omastę krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę podsmaż na tłuszczu do zarumienienia.
Więcej informacji na temat omasty
Omasta to rodzaj dodatku do potraw, który robi się na bazie tłuszczu oraz cebuli. Świetnie sprawdza się zwłaszcza do podania z pierogami, kluskami, czy ziemniakami. Jest prosta, a przy tym naprawdę ciekawa.
Jeśli zastanawiasz jak zrobić omastę, do ziemniaków, która będzie smaczna, a przy tym niezwykle prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Głównym jej składnikiem jest tłuszcz. Można użyć różnego rodzaju tłuszczu, w zależności od preferencji i potrzeb. Dawniej głównym składnikiem był smalec, ze względu na dużą dostępność, a także walory smakowe. Jednak obecnie odchodzi się od jego wykorzystywania. Wiele osób wybiera również masło, które jest łatwo dostępne, a przy tym smakuje niezwykle dobrze w połączeniu z cebulą. Wersja z cebulą jest najpowszechniejsza i najprostsza w stworzeniu. Jednak na co dzień, zamiast masła warto sięgnąć po oliwę, które pod wpływem wysokiej temperatury nie utlenia się i nie powstają w czasie obróbki szkodliwe substancje. Oliwa jest też źródłem wielu cennych składników zdrowotnych, dzięki czemu dba o zdrowie układu krwionośnego. Oliwę można zastąpić również olejem rzepakowym.
Prosty przepis na omastę będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na dodatek do pierogów, kopytek, czy klusek śląskich. To właśnie dzięki temu prostemu zabiegowi smakują zdecydowanie inaczej. Choć zwykle bazą jest cebula w niektórych przepisach, używa się również skwarków ze słoniny lub boczku. Jednak ich dodatek jest niezwykle ciężkostrawny i bardzo kaloryczny. Najlepiej jest więc z niego zrezygnować. Nawet bez udziału mięsa omasta może być smaczna, a oprócz tego ciekawa. Dobrze jest nieco dłużej podsmażyć cebulę, by dobrze się skarmelizowała. Dzięki temu staje się nieco słodsza i łagodniejsza. To sprawia, że wszystko smakuje dużo lepiej. Dodatkowo ta domowa jest po prostu najlepsza. Ze względu na kilka zmian, które się wprowadza, całość nie jest też, aż tak obciążająca dla żołądka, czy wątroby. Całość można zrobić w kilka chwil, bazując tylko na tym, co znajdzie się w każdej kuchni.
Alergeny w omaście
Lista alergenów dla omasty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na omastę
Wartości odżywcze omasty
To dość kaloryczny dodatek, nie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.