Okonomiyaki

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Japoński placek okonomiyaki na talerzu
Okonomiyaki
Okonomiyaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta naleśnikowego i kapusty pekińskiej oraz ulubionych dodatków. Świetnie sprawdza się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
1093 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Kapusta pekińska (100 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Pieczarki - 8 średnich sztuk (200 g)
  • Olej sezamowy (50 ml)
  • Ketchup (40 g)
  • Szczypiorek - 1 mały pęczek (20 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, cukier, sos worcestershire
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na okonomiyaki krok po kroku

W misce ubij jajka z mlekiem, przesiej mąkę i wymieszaj do połączenia składników.

Poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do masy naleśnikowej.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Pokrój pieczarki w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i pieczarki.

Na osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i usmaż naleśniki z kapustą pekińską.

W miseczce wymieszaj sos sojowy, Worcestershire, cukier i ketchup.

Naleśnik ułóż na talerzu, polej sosem, wyłóż na niego cebulę i pieczarki, kukurydzę i pokrojony w plastry boczek.

Posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem i udekoruj majonezem.

Jak oceniasz przepis na okonomiyaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat okonomiyaki

Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także ciekawym pomysłem na posiłek dla niezapowiedzianych gości. Przepis na okonomiyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, szczypior, kapusta pekińska, cebula, pieczarki, kukurydza, boczek wędzony, olej sezamowy, ketchup, sos sojowy, sos Worcestershire, cukier, majonez.

Jak zrobić okonomiyaki? W misce ubij jajka z mlekiem, przesiej mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do masy naleśnikowej. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Pokrój pieczarki w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i pieczarki. Na osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i usmaż naleśniki z kapustą pekińską. W miseczce wymieszaj sos sojowy, Worcestershire, cukier i ketchup. Naleśnik ułóż na talerzu, polej sosem, wyłóż na niego cebulę i pieczarki, kukurydzę i pokrojony w plastry boczek. Posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem i udekoruj majonezem.

Jajka są bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają dużą ilość białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, karmione paszami bez dodatku GMO. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując okonomiyaki to rodzaj Japońskiej pizzy. Sos do okonomiyaki przygotować można również z dodatkiem miodu zamiast cukru. Tradycyjne japońskie naleśniki okonomiyaki podaje się z dodatkiem suszonej ryby zwanej bonito. Japońskie danie można przygotowywać z ulubionymi dodatkami.

Alergeny w okonomiyaki

Lista alergenów dla okonomiyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na okonomiyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos worcestershire
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze okonomiyaki

na 100g gotowej potrawy

Okonomiyaki to zdrowe danie zawierające niedużą ilość kalorii. Można je nazwać zdrową wersją pizzy. Zawiera ono bardzo dużo składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Może być bardzo dobrą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
218.73
1093.65
Białko (g)
10.33
51.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
23.24
116.18
Węglowodany przyswajalne (g)
22.81
114.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
2.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
9.55
47.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.46
17.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
30.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
18.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
11.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.53
207.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
35.46
177.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.90
24.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.11
85.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.77
Ryboflawina (mg)
0.27
1.33
Niacyna (mg)
3.75
18.74
Foliany (µg (mcg))
53.97
269.84
Beta karoten (µg (mcg))
220.09
1100.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
283.92
1419.61
Potas (mg)
215.95
1079.74
Wapń (mg)
37.23
186.17
Fosfor (mg)
131.04
655.20
Magnez (mg)
20.95
104.74
Żelazo (mg)
1.90
9.48
Cynk (mg)
0.97
4.85
Miedź (mg)
0.12
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny okonomiyaki 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania okonomiyaki

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Kapusta pekińska
100 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
200 g
8 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej sezamowy
50 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 ml
Ketchup
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Szczypiorek
20 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Koszt składników
62.00