Okonomiyaki
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Kapusta pekińska (100 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Pieczarki - 8 średnich sztuk (200 g)
- Olej sezamowy (50 ml)
- Ketchup (40 g)
- Szczypiorek - 1 mały pęczek (20 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
Przepis na okonomiyaki krok po kroku
W misce ubij jajka z mlekiem, przesiej mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
Poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do masy naleśnikowej.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
Pokrój pieczarki w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i pieczarki.
Na osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i usmaż naleśniki z kapustą pekińską.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, Worcestershire, cukier i ketchup.
Naleśnik ułóż na talerzu, polej sosem, wyłóż na niego cebulę i pieczarki, kukurydzę i pokrojony w plastry boczek.
Posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem i udekoruj majonezem.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także ciekawym pomysłem na posiłek dla niezapowiedzianych gości. Przepis na okonomiyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, szczypior, kapusta pekińska, cebula, pieczarki, kukurydza, boczek wędzony, olej sezamowy, ketchup, sos sojowy, sos Worcestershire, cukier, majonez.
Jak zrobić okonomiyaki? W misce ubij jajka z mlekiem, przesiej mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do masy naleśnikowej. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Pokrój pieczarki w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i pieczarki. Na osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i usmaż naleśniki z kapustą pekińską. W miseczce wymieszaj sos sojowy, Worcestershire, cukier i ketchup. Naleśnik ułóż na talerzu, polej sosem, wyłóż na niego cebulę i pieczarki, kukurydzę i pokrojony w plastry boczek. Posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem i udekoruj majonezem.
Jajka są bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają dużą ilość białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, karmione paszami bez dodatku GMO. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując okonomiyaki to rodzaj Japońskiej pizzy. Sos do okonomiyaki przygotować można również z dodatkiem miodu zamiast cukru. Tradycyjne japońskie naleśniki okonomiyaki podaje się z dodatkiem suszonej ryby zwanej bonito. Japońskie danie można przygotowywać z ulubionymi dodatkami.
Alergeny w okonomiyaki
Lista alergenów dla okonomiyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na okonomiyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos worcestershire
Wartości odżywcze okonomiyaki
Okonomiyaki to zdrowe danie zawierające niedużą ilość kalorii. Można je nazwać zdrową wersją pizzy. Zawiera ono bardzo dużo składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Może być bardzo dobrą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.