Okara

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sojowa pulpa na talerzu.
Okara
Okara to wspaniały pomysł na przygotowanie wegetariańskich kotletów sojowych. Prosty przepis wykorzystać można jako dodatek do domowych burgerów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
385 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Okara (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na okara krok po kroku

W misce umieść okarę, dodaj jajka i mąkę orkiszową.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.

Dodaj warzywa do reszty składników.

Dopraw całość solą, pieprzem i kuminem.

Wymieszaj dokładnie i formuj kotlety.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kotlety.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na okara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat okary

Okara to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie resztek z mleka sojowego. Przygotowując mleko sojowe w domu, zawsze pozostają po nim wytłoczyny nasion soi. To właśnie jest okara, jest ona najlepsza jako baza domowych kotletów bez dodatku mięsa. Można ją wykorzystać także do przygotowania wegetariańskich ciast i deserów. Przepis na okarę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Wystarczy ziarna soi zalać wodą i odstawić do namoczenia. Następnie zblendować i zagotować powstałą masę. Płyn przecedzić należy przez gazę a pozostałe wytłoczyny użyć do przygotowania pysznych potraw. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: okara, jajka, mąka orkiszowa, cebula, czosnek, papryka czerwona, olej rzepakowy, sól, pieprz, kumin.

Jak zrobić kotlety sojowe? W misce umieść okarę, dodaj jajka i mąkę orkiszową. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Dodaj warzywa do reszty składników. Dopraw całość solą, pieprzem i kuminem. Wymieszaj dokładnie i formuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kotlety. Podawaj na dużym talerzu.

Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Nasiona soi są bogate witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za procesy krwiotwórcze w naszym ciele. Witaminy z grupy B odpowiadają także za metabolizm substancji odżywczych w naszym ciele. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Białko soi jako jedyne jest białkiem pełnowartościowym.

Podsumowując wiesz już jak zrobić okarę, przygotuj napój sojowy w domu, następnie wykorzystaj okarę do przygotowania pysznych potraw. Smaczna domowa okara jest dobra do wykorzystania przez kilka dni. Sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować najlepsze kotlety wegetariańskie, jakie jadłeś. Domowa pulpa sojowa może być także bazą do omletu na słodko.

Alergeny w okarze

Lista alergenów dla okary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Okara
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze okary

na 100g gotowej potrawy

Okara to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Okara jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Okara będzie doskonałym pomysłem na diecie wegańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
154.37
385.92
Białko (g)
6.57
16.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
17.12
42.79
Węglowodany przyswajalne (g)
10.97
27.44
Brak danych dla: okara.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
6.30
Brak danych dla: okara.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.84
17.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.14
12.86
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.03
202.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.09
Brak danych dla: okara.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
34.79
86.98
Potas (mg)
143.13
357.82
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.11
115.27
Żelazo (mg)
1.35
3.37
Szacunkowy indeks glikemiczny okary 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania okary

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Okara
300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka orkiszowa
150 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml