Ogórkowa na rosole
- Ogórki kiszone (500 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Bulion drobiowy - 12 szklanek (3000 g)
- Śmietana 18% (200 g)
Przepis na ogórkowa na rosole krok po kroku
Bulion drobiowy wlej do garnka.
Obierz ziemniaki i marchew ze skórki i pokrój w kostkę.
Umieść ziemniaki w bulionie i gotuj przez 10 minut.
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
Gotuj przez 5 minut.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Zdejmij z ognia.
Posiekaj koper i dodaj do zupy.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem kwaśnej śmietany.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat ogórkowej na rosole
Ogórkowa na rosole to świetny pomysł na obiad dla Twojej rodziny. Smaczna zupa jest idealne także dla dzieci i można ją podać jako danie główne. Zastanawiasz się na pewno jak ugotować ogórkową na rosole? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wykorzystaj rosół ugotowany własnoręcznie lub gotowy bulion ze sklepu. Przepis na ogórkową na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki kiszone, marchew, ziemniaki, bulion drobiowy, śmietana kwaśna, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić ogórkową na rosole? Bulion drobiowy wlej do garnka. Obierz ziemniaki i marchew ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść ziemniaki w bulionie i gotuj przez 10 minut. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Gotuj przez 5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Posiekaj koper i dodaj do zupy. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Ziemniaki są warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość skrobi ziemniaczanej. Doskonale sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż mają wysoki indeks sytości. Ziemniaki zawierają duża ilość błonnika pokarmowego oraz potasu. Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego serca.
Podsumowując pyszna zupa z ogórków kiszonych to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Ogórkową można przygotować z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka lub pozostałym po rosole. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w ogórkowej na rosole
Lista alergenów dla ogórkowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze ogórkowej na rosole
Ogórkowa na rosole to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Poprawia on pracę naszych jelit i pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Zupa jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.