Ogórki z papryką

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki i papryka w słoikach
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Ogórki przygotowane w zalewie octowej świetnie sprawdzą się na zimę. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
70 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Papryka czerwona - 3 duże sztuki (600 g)
  • Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, koper, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki z papryką krok po kroku

Słoiki wyparz we wrzątku.

Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w plastry.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plastry.

Do garnka wlej 4 litry wody, ocet spirytusowy i wsyp sól oraz cukier.

Zagotuj zalewę.

Zagotuj zalewę.

Umieść ogórki i paprykę oraz w słoikach.

Dodaj do nich także gorczycę, koper, liść laurowy i ziele angielskie.

Zalej ogórki gorącą zalewą i zakręć słoiki.

Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Słoiki dokręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ogórków z papryką

Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie octowej są chrupiące i można je przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Przetwory na zimę idealnie pozwalają zachować smaki lata w słoiku. Przepis na ogórki z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, papryka czerwona, gorczyca, czosnek, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ocet spirytusowy, koper.

Jak zrobić ogórki z papryką? Słoiki wyparz we wrzątku. Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plastry. Do garnka wlej wodę, ocet spirytusowy i wsyp sól oraz cukier. Zagotuj zalewę. Umieść ogórki i paprykę oraz w słoikach. Dodaj do nich także gorczycę, koper, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ogórki gorącą zalewą i zakręć słoiki. Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Słoiki dokręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach.

Podsumowując pyszne ogórki do słoików na zimę sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu lub na kanapkę. Najlepsze ogórki można podać także do potraw z grilla. Zalewa do ogórków jest nieco słodsza niż tradycyjna zalewa octowa. Smaczne ogórki można przechowywać przez kilka miesięcy. Przetwory na zimę najlepiej przygotować w pełni sezonu letniego.

Alergeny w ogórkach z papryką

Lista alergenów dla ogórków z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków z papryką

na 100g gotowej potrawy

Ogórki z papryką to niskokaloryczny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Ogórki z dodatkiem papryki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
17.67
70.67
Białko (g)
0.53
2.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.03
12.13
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
9.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
28.94
115.78
Witamina B6 (mg)
0.07
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
22.84
91.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
1.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Niacyna (mg)
0.22
0.88
Foliany (µg (mcg))
11.56
46.22
Beta karoten (µg (mcg))
301.78
1207.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
2.33
9.33
Potas (mg)
117.39
469.56
Wapń (mg)
11.72
46.89
Fosfor (mg)
18.78
75.11
Magnez (mg)
9.50
38.00
Żelazo (mg)
0.24
0.94
Cynk (mg)
0.16
0.62
Miedź (mg)
0.03
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z papryką 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z papryką

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Papryka czerwona
600 g
3 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 600 g
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Koszt składników
40.50