Ogórki z miodem

Opublikowano: 01.06.2022 r., 16:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki z miodem w słoikach
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze do dań obiadowych i kanapek.
Przygotowanie 15 min
Pasteryzacja 10 min
80 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Ocet spirytusowy (125 ml)
  • Cukier - 1/3 szklanki (60 g)
  • Miód - 5 łyżek (125 g)
  • Sól - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, czosnek, gorczyca, koper, cukier, miód
Sprzęt kuchenny
słoik 400 ml

Przepis na ogórki z miodem krok po kroku

Ogórki umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry.

Słoiki umyj i wyparz.

Czosnek obierz (po pół ząbka na jeden słoik) i pokrój w plasterki.

Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki gorczycy. W każdym słoiku umieść po gałązce kopru i po pół ząbka czosnku.

Dopełnij plastrami ogórka.

Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Dodaj cukier, miód i sól. Zagotuj całość.

Zdejmij garnek z ognia i dolej ocet. Dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Zakręć dokładnie.

Pasteryzuj przez 5 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat ogórków z miodem

Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze do dań obiadowych i kanapek.

Przepis na ogórki z miodem wykonasz w kilka chwil. Ważne są proporcje zalewy i to ile miodu do niej dodamy. Na 1,5 litra wody potrzebne będzie 125 gramów miodu.

Na początku słoiki umyj i wyparz. Ogórki umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry. Czosnek obierz (po pół ząbka na jeden słoik) i pokrój w plasterki. Do słoików wsyp po pół łyżeczki gorczycy. W każdym słoiku umieść po gałązce kopru i po pół ząbka czosnku. Dopełnij plastrami ogórka. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Dodaj cukier, miód i sól. Gdy zalewa zacznie wrzeć i składniki się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia i dolej ocet. Dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Zakręć dokładnie. Pasteryzuj przez 5 minut.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić ogórki z miodem. To świetny pomysł na pyszne przygotowanie ogórków w słoiku.

Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki są dobre dla wszystkich.

Alergeny w ogórkach z miodem

Lista alergenów dla ogórków z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na ogórki z miodem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ogórków z miodem

na 100g gotowej potrawy

90% ogórka stanowi woda. Pozostałe 10% stanowią węglowodany, błonnik oraz witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
40.06
80.13
Białko (g)
0.57
1.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.10
20.21
Węglowodany przyswajalne (g)
9.66
19.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
4.29
8.58
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.43
4.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.09
0.18
Foliany (µg (mcg))
6.12
12.23
Beta karoten (µg (mcg))
48.07
96.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
335.11
670.22
Potas (mg)
129.20
258.39
Wapń (mg)
14.61
29.22
Fosfor (mg)
21.03
42.06
Magnez (mg)
11.33
22.66
Żelazo (mg)
0.27
0.54
Cynk (mg)
0.19
0.37
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z miodem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z miodem

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
60 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Miód
125 g
5 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 125 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
42.50