Ogórki z kurkumą
- Ogórek (2000 g)
- Cukier - 2,5 szklanki (550 g)
Przepis na ogórki z kurkumą krok po kroku
Umyj ogórki. Pokrój je na plastry o grubości 1 cm. Można także pokroić na ćwiartki.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody, 2 szklanki octu, cukier, 2 obrane ząbki czosnku, łyżkę kurkumy, 2 łyżki soli. Zagotuj wszystko, jak zacznie wrzeć wyłącz gaz. Z zalewy wyjmij czosnek.
Do słoików (700 ml) wyłóż po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie oraz około 10 ziaren pieprzu. Dodaj ogórki, układaj je dosyć ściśle. Pomiędzy ogórki wykładaj po pół niewielkiej papryczki chilli pokrojonej w plasterki.
Gorącą zalewą zalej całość.
Zapasteryzuj słoiki przez 10 minut.
Po tygodniu ogórki są gotowe do jedzenia.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, ponadto szybkie do zrobienia. Przepis na ogórki z kurkumą jest bardzo dobry. Zalewa jest aromatyczna i super podkreśla smak. Inne ich znane określenie to ogórki kanapkowe. Jak sama nazwa wskazuje do kanapek są najlepsze. Jako dodatek do obiadu sprawdzą się znakomicie. Poza tym świetnie pasują do potraw na zimno i sałatek. Ogórki z kurkumą w słoikach są pikantne, warto więc na to uważać, gdy smak ostry nie jest dla Ciebie.
Przetwory z ogórków można zrobić na wiele różnych sposobów. Jak zrobić ogórki z kurkumą? Umyte ogórki z odciętymi końcami pokrój według uznania. Można zrobić okrągłe plastry (jak na mizerię) albo płaty (krojenie wzdłuż) o grubości 1 cm. Łatwo i szybko robi się to za pomocą specjalnej tarki. Fajnie sprawdzą się też ogórki z kurkumą w ćwiartkach.
Przepis na ogórki z kurkumą zawiera papryczkę chilli. Jest to dobre rozwiązanie dla osób lubiących smaczne, ostre jedzenie. Jeśli zrobisz ogórki z kurkumą nie musisz dodawać do nich chilli. Możesz ją całkowicie pominąć. Gdy nie masz dostępnej świeżej papryczki polecam także suszoną w plasterkach.
Jak zrobić ogórki w kurkumie, by były smacznymi przetworami do słoików w zimie? Przede wszystkim gotowe ogórki z kurkumą należy pasteryzować. Jest to łatwe i szybkie, wystarczy jedynie słoiki zagotować w garnku z wodą. Zakręcone słoiki należy włożyć do garnka, wlać wody na ich ¾ wysokości. Ustaw koniecznie je tak, by nie dotykały siebie nawzajem. Pamiętaj, by na dno wyłożyć ściereczkę. Gotować wystarczy 10 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyłóż po gotowaniu zakrętką do dołu – niech ostygną.
Pomimo tego, że w przepisie na ogórki z kurkumą są one konserwowane między innymi cukrem, posiadają inne cenne właściwości zdrowotne. Pomijając cukier, dodane do przetworów przyprawy mają działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, dzięki rozgrzewającemu działaniu, wpływają na zwiększenie termogenezy. Zjedzenie pikantnych ogórków może więc sprzyjać przyspieszeniu tempa metabolizmu, co jest przydatną informacją dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Należy jednak pamiętać, że cukier zawiera sporą ilość kilokalorii. Zwiększa się także indeks glikemiczny potrawy. Jednocześnie warto wiedzieć, że nie zjada się ogromnych ilości, więc jedzone z umiarem nie zaszkodzą sylwetce.
Ogórki z kurkumą zrób w sezonie na to warzywo, by w zimę mieć ekstra dodatek do obiadu albo do kanapki. Co prawda można jeść je już po tygodniu, ale termin przydatności wynosi około rok. Im dłużej będą się konserwowały tym będą bardziej wyraziste w smaku.
Alergeny w ogórkach z kurkumą
Lista alergenów dla ogórków z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na ogórki z kurkumą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna
Wartości odżywcze ogórków z kurkumą
Bardzo dobry przykład zdrowej przekąski. Przyprawy mają działanie przeciwnowotworowe i rozgrzewające. Nie będą odpowiednie dla osób mających refluks bądź tych, którzy nie mogą spożywać ostrych potraw.
Energia i białka
(129g)
Węglowodany
(129g)
Tłuszcze
(129g)
Witaminy
(129g)
Składniki mineralne
(129g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.