Przepis na ogórki z gyrosem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, gorczyca, przyprawa gyros
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w drobne plastry.

Cukinię pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Do garnka wlej wodę (2 litry), dodaj cukier, przyprawę gyros oraz ocet i sól.

Zagotuj marynatę.

Do wyparzonych we wrzątku słoików włóż ogórki, cebulę i cukinię.

Dodaj gorczycę i wlej gorącą zalewę.

Zakręć słoiki i wstaw do garnka.

Wlej wodę do 2/3 objętości słoików.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dokręć słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.

Często zadawane pytania

Ogórki z gyrosem podane w słoiku.
Ogórki z gyrosem
Koszt przygotowania dania
23.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Ogórki z gyrosem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ogórkach z gyrosem

Ogórki z gyrosem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Zalewa gyros jest bardzo intensywna w smaku i świetnie podkreśla smak mdłych ogórków. Ogórki podawać można jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Przepis na ogórki z gyrosem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki, cebula, cukinia, ocet, cukier, przyprawa gyros, sól, gorczyca.

Jak zrobić ogórki z gyrosem? Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w drobne plastry. Cukinię pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, przyprawę gyros oraz ocet i sól. Zagotuj marynatę. Do wyparzonych we wrzątku słoików włóż ogórki, cebulę i cukinię. Dodaj gorczycę i wlej gorącą zalewę. Zakręć słoiki i wstaw do garnka. Wlej wodę do 2/3 objętości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dokręć słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Gorczyca jest rośliną z rodziny kapustowatych. Najczęściej spożywamy ją pod postacią musztardy. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując ogórki z przyprawą gyros są bardzo smaczne i chrupiące. Ogórki idealnie sprawdzą się na zimę do słoików. Ogórki są dobre do spożycia około tydzień po przygotowaniu. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Ogórki są intensywne w smaku i można na ich bazie przygotować smaczną sałatkę do obiadu.

Wartości odżywcze ogórków z gyrosem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
42.90 kcal
171.61 kcal
Białko
0.65 g
2.61 g

Węglowodany w ogórkach z gyrosem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
9.90 g
39.58 g
Węglowodany przyswajalne
9.27 g
37.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.62 g
2.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.14 g
0.55 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.40 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ogórki z gyrosem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
4.03 µg (mcg)
16.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.20 mg
20.79 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.15 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.14 mg
Niacyna
0.14 mg
0.55 mg
Foliany
9.71 µg (mcg)
38.84 µg (mcg)
Beta karoten
46.58 µg (mcg)
186.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ogórki z gyrosem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
3.16 mg
12.65 mg
Potas
132.52 mg
530.06 mg
Wapń
14.32 mg
57.29 mg
Fosfor
22.13 mg
88.52 mg
Magnez
10.65 mg
42.58 mg
Żelazo
0.23 mg
0.92 mg
Cynk
0.17 mg
0.69 mg
Miedź
0.03 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z gyrosem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach z gyrosem

Lista alergenów dla ogórków z gyrosem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na ogórki z gyrosem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa gyros
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ogórków z gyrosem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1500 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukinia
500 g
2 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na ogórki z gyrosem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób