Ogórki w musztardzie sarepskiej

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane ogórki z musztardą
Ogórki w musztardzie sarepskiej
Ogórki w musztardzie sarepskiej przygotowane na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Takie pyszne ogórki możesz wykorzystać do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu.
Przygotowanie 20 min
Pasteryzacja 10 min
335 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Musztarda sarepska - 4-5 łyżek (100 g)
  • Ocet spirytusowy - szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (60 g)
  • Sól - 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej krok po kroku

Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą.

Pokrój je wzdłuż na ćwiartki.

Do garnka wlej 2 szklanki wody (500 ml) i ocet. Dodaj sól, cukier i musztardę. Doprowadź zalewę do wrzenia.

Ogórki ułóż na sztorc w słoiku. Pomiędzy ogórki wciśnij jeden liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego (na jeden słoik).

Zalej ogórki gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, najlepiej na całą noc, aż dobrze wystygną.

Jak oceniasz przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat ogórków w musztardzie sarepskiej

Ogórki w musztardzie sarepskiej przygotowane na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Takie pyszne ogórki możesz wykorzystać do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ogórki w musztardzie sarepskiej to już pokazuje mój pomysł na ich wykonanie. Ładne, jędrne ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlej 2 szklanki wody (500 ml) i ocet. Dodaj sól, cukier i musztardę. Doprowadź zalewę do wrzenia. Ogórki ułóż na sztorc w słoiku. Pomiędzy ogórki wciśnij jeden liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego (na jeden słoik). Zalej ogórki gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, najlepiej na całą noc, aż dobrze wystygną.

Proszę bardzo, znasz już przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej. Ale czy oprócz smaku dostarczają one również wartości odżywczych?

Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki są po prostu najlepsze.

Zalewa musztardowa do ogórków przygotowana z musztardy sarepskiej ma również wartości odżywcze. Musztardę produkuje się z ziaren gorczycy, które są bogatym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. To także dobre źródło witaminy A, B6, C i K. Jako produkt roślinny zawiera także błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Ze składników mineralnych w musztardzie możemy znaleźć potas, selen, magnez i cynk.

Podsumowując: ogórki w musztardzie sarepskiej będą nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do Twojej diety.

Alergeny w ogórkach w musztardzie sarepskiej

Lista alergenów dla ogórków w musztardzie sarepskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze ogórków w musztardzie sarepskiej

na 100g gotowej potrawy

Musztardę produkuje się z ziaren gorczycy, które są bogatym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. To także dobre źródło witaminy A, B6, C i K. Jako produkt roślinny zawiera także błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Ze składników mineralnych w musztardzie możemy znaleźć potas, selen, magnez i cynk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
33.59
335.86
Białko (g)
0.74
7.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
7.00
69.97
Węglowodany przyswajalne (g)
6.36
63.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
6.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.32
3.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
2.95
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.28
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
3.72
37.24
Witamina B6 (mg)
0.03
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.96
19.59
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.45
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.34
Ryboflawina (mg)
0.03
0.26
Niacyna (mg)
0.11
1.08
Foliany (µg (mcg))
5.31
53.10
Beta karoten (µg (mcg))
40.76
407.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
1147.97
11479.72
Potas (mg)
112.37
1123.72
Wapń (mg)
17.12
171.17
Fosfor (mg)
24.69
246.90
Magnez (mg)
12.48
124.76
Żelazo (mg)
0.32
3.19
Cynk (mg)
0.19
1.87
Miedź (mg)
0.04
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków w musztardzie sarepskiej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków w musztardzie sarepskiej

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Musztarda sarepska
100 g
4-5 łyżek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Ocet spirytusowy
250 ml
szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
60 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Sól
40 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Koszt składników
20.50