Ogórki w musztardzie sarepskiej
- Ogórek (1000 g)
- Musztarda sarepska - 4-5 łyżek (100 g)
- Ocet spirytusowy - szklanka (250 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (60 g)
- Sól - 2 łyżki (40 g)
Przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej krok po kroku
Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą.
Pokrój je wzdłuż na ćwiartki.
Do garnka wlej 2 szklanki wody (500 ml) i ocet. Dodaj sól, cukier i musztardę. Doprowadź zalewę do wrzenia.
Ogórki ułóż na sztorc w słoiku. Pomiędzy ogórki wciśnij jeden liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego (na jeden słoik).
Zalej ogórki gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, najlepiej na całą noc, aż dobrze wystygną.
Więcej informacji na temat ogórków w musztardzie sarepskiej
Ogórki w musztardzie sarepskiej przygotowane na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Takie pyszne ogórki możesz wykorzystać do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ogórki w musztardzie sarepskiej to już pokazuje mój pomysł na ich wykonanie. Ładne, jędrne ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlej 2 szklanki wody (500 ml) i ocet. Dodaj sól, cukier i musztardę. Doprowadź zalewę do wrzenia. Ogórki ułóż na sztorc w słoiku. Pomiędzy ogórki wciśnij jeden liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego (na jeden słoik). Zalej ogórki gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, najlepiej na całą noc, aż dobrze wystygną.
Proszę bardzo, znasz już przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej. Ale czy oprócz smaku dostarczają one również wartości odżywczych?
Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki są po prostu najlepsze.
Zalewa musztardowa do ogórków przygotowana z musztardy sarepskiej ma również wartości odżywcze. Musztardę produkuje się z ziaren gorczycy, które są bogatym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. To także dobre źródło witaminy A, B6, C i K. Jako produkt roślinny zawiera także błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Ze składników mineralnych w musztardzie możemy znaleźć potas, selen, magnez i cynk.
Podsumowując: ogórki w musztardzie sarepskiej będą nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do Twojej diety.
Alergeny w ogórkach w musztardzie sarepskiej
Lista alergenów dla ogórków w musztardzie sarepskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze ogórków w musztardzie sarepskiej
Musztardę produkuje się z ziaren gorczycy, które są bogatym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. To także dobre źródło witaminy A, B6, C i K. Jako produkt roślinny zawiera także błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Ze składników mineralnych w musztardzie możemy znaleźć potas, selen, magnez i cynk.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.