Ogórki w musztardzie
- Ogórek (2500 g)
- Ocet spirytusowy - 2 szklanki (750 ml)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Musztarda (300 g)
Przepis na ogórki w musztardzie krok po kroku
Ogórki umyj dokładnie.
Ogórki umyj dokładnie.
Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem.
Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj.
Ogórki umieść w słoikach.
Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą.
Słoiki zakręć dokładnie.
Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.
Gotuj przez 15 minut.
Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków w musztardzie
Ogórki w musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczne ogórki w zalewie. Przetwory na zimę świetnie sprawdzają się do kanapek i jako dodatek do obiadu poza sezonem dostępności świeżych warzyw. Przepis na ogórki w musztardzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków na zimę potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, ocet, musztarda, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak zrobić ogórki w musztardzie? Ogórki umyj dokładnie. Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem. Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. W garnku umieść wodę, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj. Ogórki umieść w słoikach. Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć dokładnie. Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości. Gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie. Ogórki gruntowe świetnie sprawdzają się na przetwory. Najlepiej używać świeżych młodych ogórków, które nie mają w swoim wnętrzu dużej ilości pestek. Ogórki są niskokaloryczne i mają dużą zawartość wody. Świetnie nadają się dla diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Ogórki bardzo dobrze nawilżają i pomagają w regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Ocet spirytusowy dodaje się w kuchni do wielu rodzajów przetworów, ma on jednak niekorzystny wpływ na nasz żołądek. Szczególnie wrażliwe na działanie octu są osoby chorujące na refluks i wrzody żołądka. Ocet podrażnia ściany żołądka, dlatego tego typu wyroby powinny być bardzo ograniczane w tych schorzeniach.
Podsumowując zalewa do ogórków z musztardą może być wykonana z wybranej musztardy, jeśli lubisz bardziej ostre przetwory, dodaj musztardę dijon lub rosyjską. Ogórki to dobra i niskokaloryczna przekąska. Najlepsze przetwory na zimę do słoików przygotujesz ze świeżych i nieuszkodzonych ogórków. Pyszne ogórki są dobre jako dodatek do kanapek lub obiadu.
Alergeny w ogórkach w musztardzie
Lista alergenów dla ogórków w musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków w musztardzie
Ogórki w musztardzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Przetwory w słoikach przygotowywane na zimę są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Ogórki w zalewie są nisko kaloryczne.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.