Ogórki w keczupie

Opublikowano: 13.08.2023 r., 23:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiki z ogórkami w keczupie
Ogórki w keczupie
Ogórki w keczupie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu w sezonie zimowym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ogórki w ketchupie.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
197 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Ogórek - gruntowy (2000 g)
  • Cebula (500 g)
  • Ketchup - pikantny (450 g)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 700 ml, ściereczka

Przepis na ogórki w keczupie krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka.

Do miski włóż ogórki, cebulę oraz dodaj do nich 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny.

Po tym czasie z ogórków zlej nadmiar soku. Ogórki z cebulą przełóż do wyparzonych słoików.

Do garnka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj ketchup pikantny, koncentrat pomidory, cukier oraz 2 płaskie łyżeczki pieprzu.

Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj (zalewa powinna być dość gęsta).

Do słoików z ogórkami wlej zalewę pomidorową, ranty słoiczków przetrzyj ściereczką i zakręć dobrze pokrywkami.

Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe ogórki w ketchupie przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki w keczupie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat ogórków w keczupie

Ogórki w keczupie to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Sałatka z ogórków z ketchupem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ogórki z koncentratem pomidorowym i ketchupem można podać również jako dodatek do kanapek. Prosty przepis na ogórki w keczupie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, ketchup pikantny, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól oraz pieprz ziołowy.

A jak zrobić ogórki w keczupie? Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka. Do miski włóż ogórki, cebulę oraz dodaj do nich 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie z ogórków zlej nadmiar soku. Ogórki z cebulą przełóż do wyparzonych słoików. Do garnka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj ketchup pikantny, koncentrat pomidory, cukier oraz 2 płaskie łyżeczki pieprzu. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj (zalewa powinna być dość gęsta). Do słoików z ogórkami wlej zalewę pomidorową, ranty słoiczków przetrzyj ściereczką i zakręć dobrze pokrywkami. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ogórki w ketchupie przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas).

Podsumowując ogórki z ketchupem pikantnym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ogórki warto przygotować jako przetwory na zimę. Produkty niezbędne do wykonania smacznych ogórków w zalewie z ketchupu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ogórkach w keczupie

Lista alergenów dla ogórków w keczupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze ogórków w keczupie

na 100g gotowej potrawy

Ogórki w keczupie to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Ogórki warto wykorzystać jako dodatek do kanapek lub do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
109.82
197.67
Białko (g)
0.68
1.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
12.18
21.92
Węglowodany przyswajalne (g)
11.60
20.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
6.88
12.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
0.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.34
11.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.48
8.07
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.85
3.34
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
6.70
12.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.26
5.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.60
13.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
78.79
141.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
113.07
203.52
Potas (mg)
144.92
260.85
Wapń (mg)
14.47
26.04
Fosfor (mg)
21.28
38.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.51
18.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
0.47
Cynk (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków w keczupie 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków w keczupie

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ketchup
450 g
pikantny
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
43.00