Ogórki w keczupie
- Ogórek - gruntowy (2000 g)
- Cebula (500 g)
- Ketchup - pikantny (450 g)
- Koncentrat pomidorowy (40 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na ogórki w keczupie krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka.
Do miski włóż ogórki, cebulę oraz dodaj do nich 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny.
Po tym czasie z ogórków zlej nadmiar soku. Ogórki z cebulą przełóż do wyparzonych słoików.
Do garnka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj ketchup pikantny, koncentrat pomidory, cukier oraz 2 płaskie łyżeczki pieprzu.
Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj (zalewa powinna być dość gęsta).
Do słoików z ogórkami wlej zalewę pomidorową, ranty słoiczków przetrzyj ściereczką i zakręć dobrze pokrywkami.
Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.
Gotowe ogórki w ketchupie przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków w keczupie
Ogórki w keczupie to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Sałatka z ogórków z ketchupem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ogórki z koncentratem pomidorowym i ketchupem można podać również jako dodatek do kanapek. Prosty przepis na ogórki w keczupie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, ketchup pikantny, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól oraz pieprz ziołowy.
A jak zrobić ogórki w keczupie? Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka. Do miski włóż ogórki, cebulę oraz dodaj do nich 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie z ogórków zlej nadmiar soku. Ogórki z cebulą przełóż do wyparzonych słoików. Do garnka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj ketchup pikantny, koncentrat pomidory, cukier oraz 2 płaskie łyżeczki pieprzu. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj (zalewa powinna być dość gęsta). Do słoików z ogórkami wlej zalewę pomidorową, ranty słoiczków przetrzyj ściereczką i zakręć dobrze pokrywkami. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ogórki w ketchupie przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas).
Podsumowując ogórki z ketchupem pikantnym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ogórki warto przygotować jako przetwory na zimę. Produkty niezbędne do wykonania smacznych ogórków w zalewie z ketchupu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w ogórkach w keczupie
Lista alergenów dla ogórków w keczupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze ogórków w keczupie
Ogórki w keczupie to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Ogórki warto wykorzystać jako dodatek do kanapek lub do obiadu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.