Ogórki słodko kwaśne z kurkumą

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą podane w słoikach.
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ogórki z kurkumą.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 10 min
92 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (3000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki słodko kwaśne z kurkumą krok po kroku

Ogórki umyj dokładnie, pokrój wzdłuż na plastry i ułóż je do wyparzonych słoików.

W garnku przygotuj zalewę. Zagotuj 4 szklanki wody, ocet, cukier, 2 płaskie łyżki stołowe kurkumy oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli.

Zalewę przelej do słoików z ogórkami tak, aby ogórki były całkowicie zakryte.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia.

Gotowe ogórki słodko kwaśne z kurkumą przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki słodko kwaśne z kurkumą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat ogórków słodko kwaśnych z kurkumą

Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na smaczne przetwory do słoików na zimę. Ogórki z kurkumą warto podać jako dodatek do obiadu lub wykorzystać jako składnik kanapek. Sprawdzony przepis na ogórki słodko kwaśne z kurkumą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, ocet spirytusowy, cukier, sól oraz kurkuma.

A jak zrobić ogórki słodko kwaśne z kurkumą? Ogórki umyj dokładnie, pokrój wzdłuż na plastry i ułóż je do wyparzonych słoików. W garnku przygotuj zalewę. Zagotuj 4 szklanki wody, ocet, cukier, 2 płaskie łyżki stołowe kurkumy oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli. Zalewę przelej do słoików z ogórkami tak, aby ogórki były całkowicie zakryte. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia. Gotowe ogórki słodko kwaśne z kurkumą przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C - dlatego ogórków nie powinno łączyć się z innymi produktami obfitującymi w witaminę C. Ogórki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę.

Podsumowując najlepsze ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Przetwory z ogórków możesz wykorzystać również jako dodatek do kanapek. Najlepsze ogórki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ogórki z kurkumą warto przygotować jako przetwory na zimę, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.

Alergeny w ogórkach słodko kwaśnych z kurkumą

Lista alergenów dla ogórków słodko kwaśnych z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki słodko kwaśne z kurkumą

Wartości odżywcze ogórków słodko kwaśnych z kurkumą

na 100g gotowej potrawy

Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Ogórki to warzywa niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
46.48
92.96
Białko (g)
0.55
1.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.49
22.97
Węglowodany przyswajalne (g)
11.06
22.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
4.23
8.45
Witamina B6 (mg)
0.03
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.37
4.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.08
0.17
Foliany (µg (mcg))
5.92
11.83
Beta karoten (µg (mcg))
47.32
94.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.92
3.83
Potas (mg)
124.54
249.07
Wapń (mg)
14.03
28.06
Fosfor (mg)
20.56
41.13
Magnez (mg)
11.06
22.11
Żelazo (mg)
0.24
0.49
Cynk (mg)
0.17
0.34
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków słodko kwaśnych z kurkumą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków słodko kwaśnych z kurkumą

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
3000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 10
30.00
Za 3000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
35.50