Ogórki słodko kwaśne z kurkumą
- Ogórek (3000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (300 g)
Przepis na ogórki słodko kwaśne z kurkumą krok po kroku
Ogórki umyj dokładnie, pokrój wzdłuż na plastry i ułóż je do wyparzonych słoików.
W garnku przygotuj zalewę. Zagotuj 4 szklanki wody, ocet, cukier, 2 płaskie łyżki stołowe kurkumy oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli.
Zalewę przelej do słoików z ogórkami tak, aby ogórki były całkowicie zakryte.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia.
Gotowe ogórki słodko kwaśne z kurkumą przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków słodko kwaśnych z kurkumą
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na smaczne przetwory do słoików na zimę. Ogórki z kurkumą warto podać jako dodatek do obiadu lub wykorzystać jako składnik kanapek. Sprawdzony przepis na ogórki słodko kwaśne z kurkumą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, ocet spirytusowy, cukier, sól oraz kurkuma.
A jak zrobić ogórki słodko kwaśne z kurkumą? Ogórki umyj dokładnie, pokrój wzdłuż na plastry i ułóż je do wyparzonych słoików. W garnku przygotuj zalewę. Zagotuj 4 szklanki wody, ocet, cukier, 2 płaskie łyżki stołowe kurkumy oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli. Zalewę przelej do słoików z ogórkami tak, aby ogórki były całkowicie zakryte. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia. Gotowe ogórki słodko kwaśne z kurkumą przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C - dlatego ogórków nie powinno łączyć się z innymi produktami obfitującymi w witaminę C. Ogórki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę.
Podsumowując najlepsze ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Przetwory z ogórków możesz wykorzystać również jako dodatek do kanapek. Najlepsze ogórki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ogórki z kurkumą warto przygotować jako przetwory na zimę, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.
Alergeny w ogórkach słodko kwaśnych z kurkumą
Lista alergenów dla ogórków słodko kwaśnych z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki słodko kwaśne z kurkumą
Wartości odżywcze ogórków słodko kwaśnych z kurkumą
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Ogórki to warzywa niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.