Ogórki po żydowsku
- Ogórek (3000 g)
- Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (300 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Marchewka - 3 średnie sztuki (450 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
- Ocet spirytusowy (150 ml)
- Cukier (200 g)
Przepis na ogórki po żydowsku krok po kroku
Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki.
Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na grube plastry.
Do wyparzonych słoików włóż plastry warzyw, ziele angielskie, kilka ziarenek gorczycy, baldachimy kopru oraz kawałek naci pietruszki.
Następnie do słoików ułóż pionowo ogórki (ważne, aby były ułożone dość ciasno).
Do garnka wlej trzy szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz jedną płaską łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i zagotuj.
Gotową zalewą zalej słoiki, następnie szczelnie je zakręć.
Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Pikle z ogórków
-
Prosta sałatka z ogórków na zimę
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Sałatka z kiszonych ogórków
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Ogórki w keczupie
-
Ogórki po chińsku
-
Ogórki konserwowe na słodko
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ogórki po koreańsku
-
Sałatka wielowarzywna na zimę
-
Sałatki na zimę z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków po żydowsku
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Pyszne ogórki doskonale smakują jako dodatek do dania obiadowego lub kanapek. Sprawdzony przepis na ogórki po żydowsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, seler korzeniowy, pietruszka, natka pietruszki, marchew, cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, ziarna gorczycy oraz baldachimy kopru.
Jak zrobić ogórki po żydowsku? Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na grube plastry. Do wyparzonych słoików włóż plastry warzyw, ziele angielskie, kilka ziarenek gorczycy, baldachimy kopru oraz kawałek naci pietruszki. Następnie do słoików ułóż pionowo ogórki (ważne, aby były ułożone dość ciasno). Do garnka wlej trzy szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz jedną płaską łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i zagotuj. Gotową zalewą zalej słoiki, następnie szczelnie je zakręć. Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Ogórek to warzywo, które bogate jest w wiele składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Ogórek w większości składa się z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie w okresie letnim. Dodatkowo znajdziemy w nim potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Podsumowując najlepsze ogórki po żydowsku to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Smaczne ogórki ze słoika świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do dania obiadowego lub do kanapek w okresie zimowym. Świetnie smakuje z dodatkiem mięs pieczonych, a także mięs podanych w sosie. Dobrze przygotowane weki z ogórkami są dobre do spożycia nawet kilka lat po ich wykonaniu. Ogórki po żydowsku są bardzo chrupiące.
Alergeny w ogórkach po żydowsku
Lista alergenów dla ogórków po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków po żydowsku
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Ogórki będą stanowiły dobry dodatek do dań obiadowych.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
-
ogórek,
seler,
pietruszka,
pietruszka,
marchewka,
cebula,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.