Ogórki po żydowsku

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne kiszone ogórki w słoiku
Ogórki po żydowsku
Ogórki po żydowsku z dodatkiem warzyw korzeniowych to wspaniały pomysł na chrupiące przetwory. Ogórki świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
206 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (3000 g)
  • Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Marchewka - 3 średnie sztuki (450 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
  • Ocet spirytusowy (150 ml)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, gorczyca, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na ogórki po żydowsku krok po kroku

Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki.

Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na grube plastry.

Do wyparzonych słoików włóż plastry warzyw, ziele angielskie, kilka ziarenek gorczycy, baldachimy kopru oraz kawałek naci pietruszki.

Następnie do słoików ułóż pionowo ogórki (ważne, aby były ułożone dość ciasno).

Do garnka wlej trzy szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz jedną płaską łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i zagotuj.

Gotową zalewą zalej słoiki, następnie szczelnie je zakręć.

Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ogórki po żydowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków po żydowsku

Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Pyszne ogórki doskonale smakują jako dodatek do dania obiadowego lub kanapek. Sprawdzony przepis na ogórki po żydowsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, seler korzeniowy, pietruszka, natka pietruszki, marchew, cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, ziarna gorczycy oraz baldachimy kopru.

Jak zrobić ogórki po żydowsku? Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na grube plastry. Do wyparzonych słoików włóż plastry warzyw, ziele angielskie, kilka ziarenek gorczycy, baldachimy kopru oraz kawałek naci pietruszki. Następnie do słoików ułóż pionowo ogórki (ważne, aby były ułożone dość ciasno). Do garnka wlej trzy szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz jedną płaską łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i zagotuj. Gotową zalewą zalej słoiki, następnie szczelnie je zakręć. Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Ogórek to warzywo, które bogate jest w wiele składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Ogórek w większości składa się z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie w okresie letnim. Dodatkowo znajdziemy w nim potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując najlepsze ogórki po żydowsku to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Smaczne ogórki ze słoika świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do dania obiadowego lub do kanapek w okresie zimowym. Świetnie smakuje z dodatkiem mięs pieczonych, a także mięs podanych w sosie. Dobrze przygotowane weki z ogórkami są dobre do spożycia nawet kilka lat po ich wykonaniu. Ogórki po żydowsku są bardzo chrupiące.

Alergeny w ogórkach po żydowsku

Lista alergenów dla ogórków po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków po żydowsku

na 100g gotowej potrawy

Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Ogórki będą stanowiły dobry dodatek do dań obiadowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
39.70
206.43
Białko (g)
0.74
3.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
9.61
49.99
Węglowodany przyswajalne (g)
8.57
44.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
5.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.10
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.23
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
89.05
463.04
Witamina B6 (mg)
0.06
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.93
25.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.79
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Ryboflawina (mg)
0.03
0.18
Niacyna (mg)
0.25
1.33
Foliany (µg (mcg))
11.86
61.65
Beta karoten (µg (mcg))
893.59
4646.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
15.90
82.68
Potas (mg)
175.83
914.33
Wapń (mg)
20.48
106.51
Fosfor (mg)
31.92
165.98
Magnez (mg)
13.21
68.70
Żelazo (mg)
0.34
1.77
Cynk (mg)
0.22
1.14
Miedź (mg)
0.04
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po żydowsku 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków po żydowsku

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
3000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 10
30.00
Za 3000 g
Seler korzeniowy
300 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Marchewka
450 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Cebula
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ocet spirytusowy
150 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 150 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
52.50