Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, cukier, chrzan świeży, sól kamienna
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, ściereczka

Przepis na ogórki po warszawsku krok po kroku

Jędrne, średniej wielkości ogórki umyj pod bieżącą zimną wodą.

Do garnka wlej 8 szklanek wody, 7 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, wlej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po pół łyżeczki nasion gorczycy.

Marchewkę, chrzan i czosnek obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki. Chrzan pokrój w słupki, a łodygi kopru potnij w kawałki.

Do słoików wrzuć po 2-3 plasterki czosnku, kilka plasterków marchewki, kawałków chrzanu i łodyżek kopru.

Do słoików włóż ciasno ogórki, tak by stały pionowo.

Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Dobrze zakręć zakrętki na słoikach.

Szeroki garnek wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki, wlej wodę, tak by sięgała do 3/4 słoików. Podgrzej, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu.

Ogórki po warszawsku w słoikach
Ogórki po warszawsku - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - ogórki po warszawsku

W skrócie
Kalorii w porcji
189 kcal
Wielkość
jednej porcji
500 g
Indeks glikemiczny
30

Wartości odżywcze ogórków po warszawsku

na 100g gotowej potrawy

Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
37.84
189.18
Białko (g)
0.53
2.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.74
43.68
Węglowodany przyswajalne (g)
8.22
41.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
2.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.05
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.16
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
32.58
162.89
Witamina B6 (mg)
0.04
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.70
13.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.12
Ryboflawina (mg)
0.02
0.12
Niacyna (mg)
0.11
0.57
Foliany (µg (mcg))
6.54
32.72
Beta karoten (µg (mcg))
327.74
1638.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
687.54
3437.68
Potas (mg)
119.87
599.36
Wapń (mg)
15.43
77.13
Fosfor (mg)
19.71
98.57
Magnez (mg)
10.23
51.13
Żelazo (mg)
0.23
1.16
Cynk (mg)
0.17
0.85
Miedź (mg)
0.03
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po warszawsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach po warszawsku

Lista alergenów dla ogórków po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na ogórki po warszawsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan świeży, sól kamienna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat ogórków po warszawsku

Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki.

Ten prosty przepis na ogórki po warszawsku wykonasz w kilka chwil. Istotna jest zalewa do ogórków, która nada im dobrego smaku. Na początku jędrne, średniej wielkości ogórki umyj pod bieżącą zimną wodą. Do garnka wlej 8 szklanek wody, 7 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, wlej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po pół łyżeczki nasion gorczycy. Marchewkę, chrzan i czosnek obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki. Chrzan pokrój w słupki, a łodygi kopru potnij w kawałki. Do słoików wrzuć po 2-3 plasterki czosnku, kilka plasterków marchewki, kawałków chrzanu i łodyżek kopru. Do słoików włóż ciasno ogórki, tak by stały pionowo. Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Dobrze zakręć zakrętki na słoikach. Szeroki garnek wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki, wlej wodę, tak by sięgała do 3/4 słoików. Podgrzej, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem do ostudzenia. Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu.

Jeśli wiesz już, jak zrobić ogórki po warszawsku to nie czekaj i wykonaj te najlepsze ogórki w najbliższym sezonie ogórkowym. Takie dobre przetwory będą zachwycać Cię przez cały rok.

Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki są dobre dla wszystkich.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków po warszawsku

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
500 ml
3.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cukier
160 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Sól
50 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Chrzan
50 g
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na ogórki po warszawsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób