Ogórki po kozacku
- Ogórek (2000 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (40 g)
- Cukier (350 g)
- Sól (5 g)
- Musztarda (50 g)
- Czosnek (60 g)
- Koperek (8 g)
- Ocet spirytusowy (375 ml)
Przepis na ogórki po kozacku krok po kroku
Ogórki dokładnie wymyj w zimnej wodzie.
Słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.
Słoiki wypełnij: niepełną łyżeczką gorczycy, 3 ziarenkami ziela angielskiego, 3 ząbkami czosnku, dwoma baldachami kopru, 1 lub 2 papryczki chilli (możesz je przeciąć wzdłuż na pół).
Ogórki ułóż ciasno w słoiku.
W garnku zagotuj 500 ml wody z cukrem i solą. Jak rozpuści się cukier, dodaj musztardę, 3 liście laurowe i ocet. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.
Przygotowaną zalewą zalej natychmiast ogórki. Zakręć słoiki i pozostaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu pasteryzuj 10 minut.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków po kozacku
Ogórki po kozacku to pomysł na naprawdę smaczne przetwory. W takim wydaniu zachwycają nieco słodko - ostrym smakiem, który potęguje duża obecność papryczek chili.
Przepis na ogórki po kozacku, to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Z tego przepisu wychodzą najlepsze ogórki konserwowe. Marynowanie w occie jest i było jedną z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Ocet ze względu na swoje niskie pH zmniejsza aktywność drobnoustrojów, dzięki czemu chroni jedzenie przed zepsuciem. Ocet to dość popularny składnik tradycyjnej polskiej kuchni, jednak nie każdy lubi jego kwaśny, mocny smak. W tym daniu został on nieco przyćmione poprzez duży dodatek chili i musztardy. Całość wspaniale łączy się z cebulą, która dzięki długiemu procesowi konserwacji staje się nieco miękka, ale bardzo jędrna i słodkawa. Idealnie temperuje bardzo ostry smak ogórków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ogórki po kozacku, by były smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis doskonale się sprawdzi. Najważniejsza jest w nich zalewa. To właśnie ona nadaje im wspaniałego, ostrego i lekko kwaśnego smaku. To przepis dla miłośników niebanalnych rozwiązań w kuchni. Te ogórki stanowią duże przeciwieństwo dla standardowych ogórków konserwowych. W tym przepisie dodaje się do nich również ostrej papryczki, która wzbogaca samą zalewą i sprawia, że ogórki są bardzo ostre. Na pewno taki pomysł spodoba się osobom, które przepadają za pikantnym smakiem. Wersja z przepisu jest bardzo ostra. By nieco ją zniwelować można użyć mniejszej ilości papryczek i musztardy.
Przetwory do słoików na zimę to doskonały sposób na konserwowanie żywności, a przez to mniejsze jej marnowanie. Ogórki zakonserwowane latem spokojnie można zjada całą zimę i cieszyć się ich wspaniałym smakiem, a także pozytywnym wpływem na zdrowie. Ocet, którego się do nich dodaje pozytywnie wpływa na zmniejszenie glikemii, przez co jest to wręcz idealne danie dla osób z cukrzycą. Ogórki można zjadać samodzielnie, dodawać do sałatki, a także na kanapki.
Alergeny w ogórkach po kozacku
Lista alergenów dla ogórków po kozacku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków po kozacku
To zdrowy dodatek, najlepiej połączyć go ze źródłem białka i węglowodanami złożonymi.
Energia i białka
(722g)
Węglowodany
(722g)
Tłuszcze
(722g)
Witaminy
(722g)
Składniki mineralne
(722g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.