Ogórki po koreańsku
- Ogórek (3500 g)
- Cebula - 3 średnie sztuki (500 g)
- Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na ogórki po koreańsku krok po kroku
Ogórki umyj dokładnie.
Pokrój w dość grube plastry.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
W misce umieść 1000 ml wody, olej, ocet i wymieszaj.
Dodaj łyżkę cukru, sól, paprykę słodką i ostrą oraz lubczyk.
Posiekaj czosnek i dodaj do zalewy, wymieszaj dokładnie.
Dodaj pieprz grubo mielony.
Ogórki połącz z zalewą.
Umieść ogórki w słoikach.
Można je przechowywać w lodówce lub za pasteryzować na zimę.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane do kanapek lub jajecznicy. Ogórki są lekko pikantne i można je przygotować w wersji łagodniejszej. Przepis na ogórki po koreańsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków do słoików potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, czosnek, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ogórki umyj dokładnie. Pokrój w dość grube plastry. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. W misce umieść wodę, olej, ocet i wymieszaj. Dodaj cukier, sól, paprykę słodką i ostrą oraz lubczyk. Posiekaj czosnek i dodaj do zalewy, wymieszaj dokładnie. Dodaj pieprz grubo mielony. Ogórki połącz z zalewą. Umieść ogórki w słoikach. Można je przechowywać w lodówce lub za pasteryzować na zimę.
Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując chrupiące i lekko pikantne ogórki świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do kanapek. Proporcje składników dobierz odpowiednio do swoich preferencji smakowych. Przetwory z ogórków są bardzo trwałe. Najlepsze ogórki to te zebrane w środku sezonu prosto z krzaczka. Domowe ogórki świetnie sprawdzą się dodane do obiadu.
Alergeny w ogórkach po koreańsku
Lista alergenów dla ogórków po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki po koreańsku
Wartości odżywcze ogórków po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ogórki sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz wegetariańskiej. Ogórki zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.