Ogórki po cygańsku

Opublikowano: 04.11.2021 r., 15:52 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki po cygańsku podane w słoikach oraz w misce, na blacie ogórki świeże, czosnek, pomidory i nawłoć.
Ogórki po cygańsku
Wypróbuj sprawdzony przepis na ogórki po cygańsku. Wyśmienite ogórki, z dodatkiem pomidorów, będą wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.
Przygotowanie 20160 min
Marynowanie 3 min
349 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ogórek (1500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
  • Czosnek 4 ząbki (24 g)
  • Miód 1/4 szklanki (80 g)
  • Ocet spirytusowy 2,5 łyżki (30 ml)
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki (63 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, słoik 500 ml

Przepis na ogórki po cygańsku krok po kroku

Ogórki umyj dokładnie.

Namocz ogórki przez 1 godzinę w zimnej wodzie.

Ogórki pokrój w plasterki lub ćwiartki a cebulę w piórka.

Ogórki z cebulą ciasno ułóż w słoikach.

Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna gorczycy.

W garnku zagotuj ocet z przecierem pomidorowym, olejem, miodem, 2 łyżkami soli i 1/2 szklanką wody.

Zalej słoiki gorącą zalewą, zakręć i pozostaw do wystygnięcia.

Słoiki pasteryzuj 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat ogórków po cygańsku

Ogórki po cygańsku to jedna z propozycji na marynowane ogórki. Ogórki konserwowe po cygańsku w pomidorach z chili to wyjątkowa propozycja, która zasmakuje każdemu miłośnikowi marynowanych i konserwowych przetworów.

Sałatka z ogórków po cygańsku jest dodatkiem, który pasuje do wielu dań, może także stanowić samodzielną przekąskę. Taką sałatkę możesz dodać do obiadu, pasuje do każdego rodzaju mięs, możesz dodać ją do burgerów, hot dogów czy zapiekanek. Ogórki po cygańsku będą pasowały także do mięs na zimno jako dodatek i przekąska. Sałatkę przygotujesz jesienią i bez problemu będzie stać do czasu przygotowania następnych przetworów. Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Przepis na ogórki po cygańsku jest łatwy, jednak jak każdy przepis na przetwory jest pracochłonny. Ogórki należy odpowiednio przygotować, muszą być świeże, twarde i kruche. Możesz przygotować je z dobrego przecieru pomidorowego lub z dodatkiem świeżych i pysznych pomidorów. A jak zrobić ogórki po cygańsku dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Ogórki po cygańsku to znane i lubiane przetwory z ogórków, które możesz wykonać równolegle z przygotowanie klasycznych ogórków konserwowych. Dzięki temu urozmaicisz swoje przetwory o nowy i wyjątkowy smak.

Alergeny w ogórkach po cygańsku

Lista alergenów dla ogórków po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Ogórki po cygańsku są jedną z propozycji na marynowane przetwory. Ze względu na użycie octu spirytusowego do ich przygotowania, ogórki nie powinny być spożywane często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
58.28
349.70
Białko (g)
0.83
4.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
7.90
47.37
Węglowodany przyswajalne (g)
7.14
42.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
4.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
3.05
18.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
1.64
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
16.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.95
11.69
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
4.97
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
6.52
39.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.25
25.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.25
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.05
48.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
74.90
449.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
5.40
32.38
Potas (mg)
173.87
1043.21
Wapń (mg)
17.75
106.49
Fosfor (mg)
26.04
156.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.38
62.29
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
2.75
Cynk (mg)
0.22
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po cygańsku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków po cygańsku

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Czosnek
24 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
Miód
80 g
1/4 szklanki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Ocet spirytusowy
30 ml
2,5 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Olej rzepakowy
63 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.44
Za 63 ml
Koszt składników
51.00