Przepis na ogórki po cygańsku krok po kroku
- Ogórek 1500 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Przecier pomidorowy bez soli 250 g
- Czosnek 24 g 4 ząbki
- Miód 80 g 1/4 szklanki
- Ocet spirytusowy 30 ml 2,5 łyżki
- Olej rzepakowy 63 ml 1/4 szklanki
Ogórki umyj dokładnie.
Namocz ogórki przez 1 godzinę w zimnej wodzie.
Ogórki pokrój w plasterki lub ćwiartki a cebulę w piórka.
Ogórki z cebulą ciasno ułóż w słoikach.
Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna gorczycy.
W garnku zagotuj ocet z przecierem pomidorowym, olejem, miodem, 2 łyżkami soli i 1/2 szklanką wody.
Zalej słoiki gorącą zalewą, zakręć i pozostaw do wystygnięcia.
Słoiki pasteryzuj 10 minut.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Ogórki na ostro
-
Ogórki z gyrosem
-
Ogórki po kaszubsku
-
Sałatka z ogórków z curry
-
Przetwory z ogórków

(liczba kalorii)
Ogórki po cygańsku - cechy przepisu
Więcej o ogórkach po cygańsku
Ogórki po cygańsku to jedna z propozycji na marynowane ogórki. Ogórki konserwowe po cygańsku w pomidorach z chili to wyjątkowa propozycja, która zasmakuje każdemu miłośnikowi marynowanych i konserwowych przetworów.
Sałatka z ogórków po cygańsku jest dodatkiem, który pasuje do wielu dań, może także stanowić samodzielną przekąskę. Taką sałatkę możesz dodać do obiadu, pasuje do każdego rodzaju mięs, możesz dodać ją do burgerów, hot dogów czy zapiekanek. Ogórki po cygańsku będą pasowały także do mięs na zimno jako dodatek i przekąska. Sałatkę przygotujesz jesienią i bez problemu będzie stać do czasu przygotowania następnych przetworów. Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Przepis na ogórki po cygańsku jest łatwy, jednak jak każdy przepis na przetwory jest pracochłonny. Ogórki należy odpowiednio przygotować, muszą być świeże, twarde i kruche. Możesz przygotować je z dobrego przecieru pomidorowego lub z dodatkiem świeżych i pysznych pomidorów. A jak zrobić ogórki po cygańsku dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Ogórki po cygańsku to znane i lubiane przetwory z ogórków, które możesz wykonać równolegle z przygotowanie klasycznych ogórków konserwowych. Dzięki temu urozmaicisz swoje przetwory o nowy i wyjątkowy smak.
Wartości odżywcze ogórków po cygańsku
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w ogórkach po cygańsku
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na ogórki po cygańsku
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na ogórki po cygańsku
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ogórkach po cygańsku
Lista alergenów dla ogórków po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca