Przepis na ogórki na ostro krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryczka chilli świeża, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, chrzan świeży
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, ściereczka

Ogórki (najlepiej malutkie) umyj.

Zagotuj 1,25 l wody, 250 ml octu, cukier oraz 5 łyżeczek soli.

Papryczki umyj, chrzan obierz umyj i pokrój w paski, czosnek obierz, marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

Do 7 słoików o pojemności 0,5 l włóż wszystkie przyprawy. Na jeden słoik potrzeba: koper świeży (1 baldachim), 2 małe papryczki chilli (w całości), ząbek czosnku, parę pasków pokrojonego, świeżego chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu ziarnistego i 4 plastry marchewki.

Włóż ogórki (jeśli są duże - pionowo).

Gorącą zalewą przykryj ogórki (w całości powinna zakrywać warzywa).

Pasteryzuj słoiki 10 minut w gorącej wodzie.

Gorące słoiki wyjmij z wody po pasteryzacji i studź wieczkiem do dołu.

Ogórki na ostro
Ogórki na ostro
Koszt przygotowania dania
20.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
124 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
59

Ogórki na ostro - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ogórkach na ostro

Bardzo proste i niezwykle smaczne ogórki na ostro z papryczką chilli są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Wypróbuj ten przepis na ogórki na ostro. To najlepsza gratka dla osób, które lubią pikantne potrawy. Sprawdź jak zrobić ogórki na ostro z papryczką chilli. Są naprawdę szybkie i bardzo proste do zrobienia. Takie pyszne przetwory na zimę warto mieć jako wyjście awaryjne, gdy nie chce się przygotowywać surówki do obiadu. Ogórki na ostro to idealny pomysł na przystawkę na imprezę lub do zwykłych kanapek.

Ogórki na ostro to przetwory, które może zrobić każdy. Są lekko chrupiące, słone, lekko pikantne. Przepis na ogórki na ostro to ogórki, przyprawy i zalewa. W skład zalewy wchodzi woda, ocet, sól oraz cukier. By ogórki były smaczne, kluczowe jest dodanie sporej ilości przypraw. Jakie przyprawy są najlepsze? Koper świeży, świeży chrzan, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, czosnek oraz gorczyca. Nie można zapomnieć o najważniejszej – papryczce chilli. Dzięki dodatkowi także marchewki, ogórki są bardzo pyszne.

Jak zrobić ogórki na ostro? Wszystko jest bardzo proste i szybkie. Do przepisu na ogórki na ostro najlepiej sprawdzą się ogórki, które są niedużych rozmiarów. Należy je umyć. Jeżeli mają ogonki, je należy odciąć. Przygotuj zalewę. Do każdego słoika wkłada się przyprawy, a następnie ogórki. Ogórki należy umieścić pionowo, chyba że są naprawdę malutkie. Wtedy nie ma to większego znaczenia. Dodaj gorącą zalewę do słoików. Zalewa powinna zakrywać ogórki w całości. Słoiki dobrze zakręć, a następnie pasteryzuj.

By zapasteryzować ogórki na ostro przygotuj duży garnek, a na dno włóż ściereczkę. Ułóż słoiki w odstępach, wlej wodę w ¾ wysokości słoików i gotuj. Od momentu wrzenia powinno minąć 10 minut. Gorące słoiki wyjmij z garnka i studź dnem do góry.

Dobre zapasteryzowanie to gwarancja długiego przechowywania przetworów. Upewnij się, że wieczka są zassane (wklęsłe). Jeżeli okaże się, że wieczko jest wypukłe, należy zakręcić ponownie słoik i pasteryzować raz jeszcze.

Jak zrobisz ogórki na ostro, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu. To świetny pomysł na dobre warzywa na zimowe dni. Kapsaicyna, która zawarta jest w papryczce chilli, doskonale rozgrzeje. Właśnie dlatego najlepiej jest jeść ogórki z papryczką chilli, gdy się robi zimno. Są cudowną propozycją na pyszny dodatek, który można podać na grilla. Jeżeli zależy Ci na smacznej przekąsce, te ogórki na ostro będą godne polecenia. Super sprawdzą się do obiadu lub wszelkiego rodzaju sałatek.

Wartości odżywcze ogórków na ostro

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kalorie)
48.38 kcal
124.83 kcal
Białko
0.60 g
1.55 g

Węglowodany w ogórkach na ostro

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany
12.26 g
31.64 g
Węglowodany przyswajalne
11.73 g
30.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
1.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz
0.13 g
0.34 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.24 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.10 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ogórki na ostro

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina A
31.92 µg (mcg)
82.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.66 mg
6.85 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.12 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.08 mg
Niacyna
0.12 mg
0.31 mg
Foliany
6.78 µg (mcg)
17.49 µg (mcg)
Beta karoten
322.36 µg (mcg)
831.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ogórki na ostro

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód
4.12 mg
10.63 mg
Potas
139.96 mg
361.09 mg
Wapń
15.24 mg
39.32 mg
Fosfor
22.25 mg
57.41 mg
Magnez
11.82 mg
30.51 mg
Żelazo
0.26 mg
0.67 mg
Cynk
0.18 mg
0.48 mg
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków na ostro 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach na ostro

Lista alergenów dla ogórków na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na ogórki na ostro nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ogórków na ostro

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
małe
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Marchewka
75 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na ogórki na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób