Ogórki na ostro
- Ogórek - małe (2000 g)
- Marchewka (75 g)
- Cukier (200 g)
Przepis na ogórki na ostro krok po kroku
Ogórki (najlepiej malutkie) umyj.
Zagotuj 1,25 l wody, 250 ml octu, cukier oraz 5 łyżeczek soli.
Papryczki umyj, chrzan obierz umyj i pokrój w paski, czosnek obierz, marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Do 7 słoików o pojemności 0,5 l włóż wszystkie przyprawy. Na jeden słoik potrzeba: koper świeży (1 baldachim), 2 małe papryczki chilli (w całości), ząbek czosnku, parę pasków pokrojonego, świeżego chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu ziarnistego i 4 plastry marchewki.
Włóż ogórki (jeśli są duże - pionowo).
Gorącą zalewą przykryj ogórki (w całości powinna zakrywać warzywa).
Pasteryzuj słoiki 10 minut w gorącej wodzie.
Gorące słoiki wyjmij z wody po pasteryzacji i studź wieczkiem do dołu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków na ostro
Bardzo proste i niezwykle smaczne ogórki na ostro z papryczką chilli są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Wypróbuj ten przepis na ogórki na ostro. To najlepsza gratka dla osób, które lubią pikantne potrawy. Sprawdź jak zrobić ogórki na ostro z papryczką chilli. Są naprawdę szybkie i bardzo proste do zrobienia. Takie pyszne przetwory na zimę warto mieć jako wyjście awaryjne, gdy nie chce się przygotowywać surówki do obiadu. Ogórki na ostro to idealny pomysł na przystawkę na imprezę lub do zwykłych kanapek.
Ogórki na ostro to przetwory, które może zrobić każdy. Są lekko chrupiące, słone, lekko pikantne. Przepis na ogórki na ostro to ogórki, przyprawy i zalewa. W skład zalewy wchodzi woda, ocet, sól oraz cukier. By ogórki były smaczne, kluczowe jest dodanie sporej ilości przypraw. Jakie przyprawy są najlepsze? Koper świeży, świeży chrzan, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, czosnek oraz gorczyca. Nie można zapomnieć o najważniejszej – papryczce chilli. Dzięki dodatkowi także marchewki, ogórki są bardzo pyszne.
Jak zrobić ogórki na ostro? Wszystko jest bardzo proste i szybkie. Do przepisu na ogórki na ostro najlepiej sprawdzą się ogórki, które są niedużych rozmiarów. Należy je umyć. Jeżeli mają ogonki, je należy odciąć. Przygotuj zalewę. Do każdego słoika wkłada się przyprawy, a następnie ogórki. Ogórki należy umieścić pionowo, chyba że są naprawdę malutkie. Wtedy nie ma to większego znaczenia. Dodaj gorącą zalewę do słoików. Zalewa powinna zakrywać ogórki w całości. Słoiki dobrze zakręć, a następnie pasteryzuj.
By zapasteryzować ogórki na ostro przygotuj duży garnek, a na dno włóż ściereczkę. Ułóż słoiki w odstępach, wlej wodę w ¾ wysokości słoików i gotuj. Od momentu wrzenia powinno minąć 10 minut. Gorące słoiki wyjmij z garnka i studź dnem do góry.
Dobre zapasteryzowanie to gwarancja długiego przechowywania przetworów. Upewnij się, że wieczka są zassane (wklęsłe). Jeżeli okaże się, że wieczko jest wypukłe, należy zakręcić ponownie słoik i pasteryzować raz jeszcze.
Jak zrobisz ogórki na ostro, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu. To świetny pomysł na dobre warzywa na zimowe dni. Kapsaicyna, która zawarta jest w papryczce chilli, doskonale rozgrzeje. Właśnie dlatego najlepiej jest jeść ogórki z papryczką chilli, gdy się robi zimno. Są cudowną propozycją na pyszny dodatek, który można podać na grilla. Jeżeli zależy Ci na smacznej przekąsce, te ogórki na ostro będą godne polecenia. Super sprawdzą się do obiadu lub wszelkiego rodzaju sałatek.
Alergeny w ogórkach na ostro
Lista alergenów dla ogórków na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na ogórki na ostro nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan świeży
Wartości odżywcze ogórków na ostro
Kapsaicyna zawarta w papryczkach wpływa na zwiększenie termogenezy - może wpływać korzystnie na tempo przemiany materii. W przepisie znajduje się cukier, więc należy uważać, jeżeli ma się problemy z glikemią.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.