Ogórki konserwowe
- Ogórek (1500 g)
- Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - pęczek (65 g)
Przepis na ogórki konserwowe krok po kroku
Ogórki ułóż w słoikach dość ciasno. Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i 2 łodygi kopru.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Po zagotowaniu dodaj do niej cukier i wymieszaj, by się rozpuścił. Dodaj sól i pieprz i ponownie zagotuj. Do zalewy dodaj ocet.
Każdy słoik zalej ostudzoną zalewą i dobrze zakręć.
Na dnie dużego garnka umieść ściereczkę i ustaw słoiki zakrętką do dołu. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przez 10 minut.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków konserwowych
Ogórki konserwowe to smaczny dodatek do dania głównego o niebanalnym smaku. Ogórki choć łatwe w przygotowaniu, dzięki swojemu świetnemu smakowi cieszą się dużą popularnością i będą świetnym wyborem dla wielu osób. Ich aromat i smak odmieni każde, nawet najbanalniejsze dnie i uczyni z niego przepyszną i ciekawą potrawę. Te ogórki są również niskokaloryczne z czego ucieszą się osoby na diecie redukcyjnej.
Przepis na ogórki konserwowe jest niezwykle łatwy i można go przygotować w kilka chwil. Warto jednak wybrać do konserwowania odpowiednie ogórki. Dobrze, by nie były zbyt duże, by nie zajmowały zbyt dużo miejsca w słoiku, gdyż to sprawi, że potrzeba będzie znacznie więcej słoików, a w jednym zmieści się niewielka liczba warzyw. Nie powinny być również zbyt miękkie, gdyż pod wpływem konserwowania staną się jeszcze miększe i nie będą zbyt smaczne. Najlepiej wybierać te, które są dość małe i bardzo twarde, takie ogórki będą idealnie jędrne i smaczne po konserwowaniu.
Choć są domowe, to smakują naprawdę wyśmienicie. Są także lepszą alternatywą dla tych ze sklepu ze względu na mniejszą zawartość soli i cukru. To na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikli, którzy nie mogą ich spożywać ze względu na ograniczenia dietetyczne.
Te ogórki idealnie sprawdzą się na zimę, można je przełożyć do słoików i trzymać w spiżarni. Warto wtedy zrobić dość sporo porcji, gdyż są tak pyszne, że szybko znikają ze słoika, więc lepiej od razu się na to przygotować. Po otwarciu słoika ogórki powinny stać w lodówce.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ogórki konserwowe w słoikach, które będą odpowiednio kwaśne, a przy tym naprawdę pyszne i łatwe, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Choć zwykle przygotowuje się je z dodatkiem octu spirytusowego, to w tym przepisie używa się octu winnego, dzięki temu całość ma łagodniejszy i mniej ostry smak.
Te ogórki są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie, na pewno przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten sprawdzony przepis pokaże ci jak robić, wspaniałe ogórki konserwowe w bardzo szybki sposób.
Zalewa, której używa się w tym przepisie jest dużo łagodniejsza niż zwykle, dlatego sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt kwaśnymi potrawami.
Alergeny w ogórkach konserwowych
Lista alergenów dla ogórków konserwowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków konserwowych
To świetny pomysł na dodatek do dań głównych. Nie będzie jednak dobrą opcją dla osób z chorobami układu pokarmowego.
Energia i białka
(192g)
Węglowodany
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy
(192g)
Składniki mineralne
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.